Partnerskab skal mindske Vestas' risiko med kæmpemølle

Der går ikke længe før Vestas præsenterer en aftale om partnerskab i forhold til den store offshoresatsning V164-8.0 MW, indikerer salgschef.
Foto: SSE
Foto: SSE
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Alverden har efterhånden længe vidst, at Vestas var i forhandlinger med Mitsubishi.

Selskabet vil ikke sige noget om, hvordan de forhandlinger forløber, men der arbejdes på en partnerskabsaftale på offshore-området i forbindelse med selskabets kæmpemølle, den 8-megawatt store V164'er.

Sådan lyder det fra senior vice president Uffe Vinther-Schou fra Vestas offshore. Han peger dog på, at der er andre i spil end blot den japanske industrigigant.

"For at vi kan spille bold med de store i fremtiden, spillere som Samsung, Mitsubishi og Siemens, har vi udviklet en offshore partnerskabstrategi," sagde han på Lindø-værftet, hvor vindmølleproducenten viste selskabets V164-prototype frem.

Vestas-chefen lægger ikke skjul på, at selskabet vil stå stærkere, hvis man kan alliere sig med stærke finansielle partnere.

"Hvis man kigger ind i fremtiden, er der et behov for at få en offshore-partner på plads for dermed at få den finansielle styrke, som bliver en væsentlig del af vores succes i et fremtidigt offshore-marked," siger Uffe Vinter-Schou.

Vestas’ nye supermølle lærer af lillebror i Esbjerg

Vestas går målrettet efter britiske kæmpeparker 

Tysk møllemarked voksede i første halvår 

Han vil ikke løfte sløret for, hvornår en egentlig aftale kommer på plads, men listen af mulige partnere er skrumpet ind.

"Vi har et åbent sind i forhold til, hvem der kunne være partnere. Det kunne være industrielle spillere, pensionsfonde eller equityfonde. Men det er fair at sige, at der ikke er ret mange tilbage på listen," siger han.

Flere partnere

Hvordan et eventuelt partnerskab kommer til at se ud vil offshore-chefen ikke løfte sløret for, men han fortæller, at en partnerskab godt kan være på projekt-basis. Selskabets kommende V164-8 MW er en enorm kapitalinvestering, og en partnerskabsaftale kan være med til at reducere Vestas’ risiko, hvis der eksempelvis skulle opstå problemer med teknikken.  Selskabet har tidligere været plaget af bekostelige garantiforpligtelser.

”Vi føler, at en kritisk mulighed for at differentiere sig i fremtiden kan være vores evne til at befinde os i forskellige partnerskaber. Det kunne være DONG til et specifikt projekt, hvor de vælger en type fundamenter, og så måske Iberdrola - som måske har en anden præference i forhold til fundamenter - til et andet projekt," siger Uffe Vinther-Schou.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Analytikere har stillet spørgsmålstegn ved, om Vestas har den finansielle styrke, der skal til for at vinde fremtidens enorme ordrer i den tyske og britiske del af Nordsøen. Spørgsmålet er, om vindmølleproducenten kan holde til de potentielle ekstraregninger, der måtte opstå, hvis teknikken driller.

Partnerskab mindsker risiko

Selskabet mener selv, at man er i spil til eksempelvis Triton Knoll, der med en effekt på 1.200 megawatt er dobbelt så stor som London Array, i dag verdens største offshore-park.

Uffe Vinther-Schou forklarer, at man "selvfølgelig skal have respekt for de udfordringer, der ligger i at stille møller af den her slags op."

Og selvom Vestas tester V164'eren grundigere, end selskabet tidligere har testet sine møller, og der bliver stillet en håndfuld møller op på land, inden møllen går i serieproduktion og skal ud på vandet, så vil et partnerskab alt andet lige få Vestas-chefen til at sove bedre om natten.

"Man kan tage en væsentlig del af risikoen ud af V164eren ved at dele det med en samarbejdspartner," siger han.

Vestas forventer at opstille den første prototype af V164'eren i det danske testcenter i Østerild i Nordjylland i løbet af første kvartal 2014.

Vestas går målrettet efter britiske kæmpeparker 

Analytiker: Vestas-mølle urealistisk til gigantprojekt 

Storkunde vil have Vestas' nye mølle

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også