Kinesisk ordretørke rammer Vestas

Fem fabrikker placeret midt i verdens største marked for vindmøller. Umiddelbart ligger den lige til højrebenet, men aktiviteten i Kina, som er verdens største marked for vindmøller, er på nulpunktet for Vestas.
Sidste gang selskabet modtog en kinesisk ordre var i juni sidste år. Af de fem ordrer, der tikkede ind fra Kina i 2012 var ingen over 50 MW, og de blev alle placeret i første halvår. Det betyder, at det er et helt år siden, at Vestas har modtaget en kinesisk ordre.
Det er ikke en optimal situation, mener Jacob Pedersen, vindanalytiker i Sydbank.
“Jeg har ingen illusion om, at Vestas skal få succes i Kina på den korte bane. Det ville overraske mig vældig meget. De har masser af fabrikker derude, som kan bruges til at servicere det asiatiske marked og Australien, men jeg har ikke talt nogen ordrer til Kina i år, og det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt," siger han.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Ifølge tal fra vindeksperterne i BTM Consult sidder Kina alene på mere end en fjerdedel af verdens samlede vindpark, hvor USA kommer ind som suveræn toer efterfulgt af Tyskland og Spanien.
Vestas har i alt fem produktionsenheder i Kina, hvor der fremstilles centrale elementer som vinger, naceller og styresystemer.
Tendensen gør sig også gældende for Vestas' vestlige konkurrenter. De oplever også, at det kinesiske marked drosler voldsomt ned for køb af vindmøller, der er produceret af ikke-kinesiske selskaber. Forklaringen er god gammeldags protektionisme, fortæller konsulent Feng Zhao fra BTM Consult.
"De udenlandske selskaber mister markedsandele, mens de lokale kinesiske firmaer vil overleve, fordi regeringen giver ordrerne til dem. Næste år er der formentlig ingen vestlige selskaber tilbage på top-10 listen," siger Feng Zhao.
En ny historie
Selvom situationen for Vestas kan fremstå meget uheldig og rigtig dyr, er det ikke nødvendigvis tilfældet.
For selvom kapaciteten på fabrikkerne ikke udnyttes til fulde, når ordrerne udebliver, henter den danske vindmøllegigant stadig ordrer fra andre asiatiske markeder.
“Historien har ændret sig fra, at produktionen skal være i Kina, så Vestas kan sælge til Kina, til at man nu kan sælge til nærmarkeder,” siger Jacob Pedersen, som på den baggrund forventer, at Vestas fastholder de kinesiske aktiviteter.
“Det er svært at tro, at de trækker sig ud af markedet. Man kan producere ganske billigt til de asiatiske markeder, og det er ganske dyrt at lukke ned i Kina for at starte op i Korea eller Thailand, hvor man kan sælge møller,” siger han.
Feng Zhao fra BTM er enig. Han forudser, at Vestas i hvert fald holder fast i aktiviteterne i landet de næste fem år. Netop med henblik på salg til de nærliggende markeder i f.eks. Filippinerne, Indonesien og Thailand.
"Vestas har arbejdet meget positivt i regionen, hvor flere vækstlande har meget høje feed-in-tariffer. Kernen er imidlertid, at størrelsen på de enkelte markeder endnu ikke er særlig stor, og derfor kan de ikke overbevises om, at de skal flytte produktionen," siger Feng Zhao.
Han fortæller, at tyske Nordex står i den samme situation, og Gamesa og GE Wind vil formentlig følge trop, forudser han. Ifølge konsulenten er markedet dog ikke helt dødt i Kina for hverken Vestas eller de andre vestlige aktører.
"Longyuan Power Group, den største vindmølleudvikler i Kina, har fortalt mig, at de vil fortsætte med at bruge udenlandske leverandører. Jeg forventer, at Vestas, Nordex, Gamesa og GE vil dele godt fem pct. af markedet. Selvom det ikke er meget, er det med til at fastholde deres aktiviteter i kombination med salg til nærmarkederne," siger konsulenten.
Nu halser rivalerne efter Vestas
Vestas har da heller ingen aktuelle planer om at lukke ned for fabrikker i verden, men det betyder ikke, at selskabet ikke slår til og lukker ned for aktiviteter, hvis aktiviteten svigter, tilføjer Jacob Pedersen.
“Man lukkede også en møllefabrik i Mongoliet, som med en lille mølle-type var dedikeret til Kina. Den har haft en kapacitet over årene på 1.500-1.600 megawatt, men der blev offentliggjort ordrer på 3-400 megawatt”.
Ordretørken i landet, som har varet mere end 12 måneder, kommer dog ikke til at fortsætte et år endnu, mener Jacob Pedersen.
“Selvfølgelig skal der komme ordrer fra Kina til Vestas, når man er så stærkt repræsenteret, men jeg regner ikke med, at de kan fylde produktionskapaciteten op,” siger han.
Fremgang trods stilstand
Trods det kinesiske dødvande kan Vestas glæde sig over, at der er kommet godt gang i ordrebogen i år i forhold til jammeråret 2012. Mere end 2000 MW er allerede i bogen siden 1. januar 2013.
Det er særligt ordreindgangen i andet kvartal, der har været forrygende for Vestas, som ifølge Jyske Bank-analytiker Janne Vincent Kjær har oplevet, at en vending i ordremomentum.
Med 1.295 MW i bogen i andet kvartal sidder Vestas på 34 pct. af hele markedet i perioden og sætter dermed konkurrenterne til vægs.
"Bare i andet kvartal har de stort set indhentet det tabte i forhold til sidste år," siger Janne Vincent Kjær.
Fakta om det kinesiske vindmarked:
- Installeret vindenergi i 2012: 12.960 MW.
- De største spillere på markedet i 2012:
- Goldwind (Kina) – 19 pct.
- United Power (Kina) – 15 pct.
- Mingyang (Kina) – 9 pct.
- Sinovel (Kina) – 9 pct.
- XEMC (Kina) – 7 pct.
- Sewind (Kina) – 6 pct.
- Envision (Kina) – 4 pct.
- Dongfang (Kina) – 4 pct.
- Gamesa (Spanien) – 4 pct.
- Vestas (DK) – 3 pct.
- Det kinesiske marked har i de seneste år op til 2012 været verdens største målt på installeret vindenergi. Den kinesiske regerings opbremsning i investeringer på området har dog medført en tilbagegang i installationen af vindmøller, så der i 2012 blev installeret 26 pct. færre end året før. Samtidig havde det amerikanske marked et rekordår i 2012, og USA overtog derfor pladsen som verdens største vindmarked i 2012 med 13.24 MW.
- BTM Consult forventer, at det kinesiske marked i de kommende to-tre år går ind i en periode med lave vækstrater. Markedet vil dog stadig være stabilt og vil efter denne transitionsperiode opleve en drastisk vækst, der vil gøre Kina til det absolut største marked i det næste årti.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
Vestas skifter salgskurs
For abonnenter