Mafia vasker blodpenge grønne

Den italienske mafia bruger i stigende grad vedvarende energiprojekter som vindfarme til pengevask, advarer Europol.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Grøn energi har i de seneste år været på alle læber - åbenbart også den italienske mafias.

I en ny rapport skriver den europæiske politimyndighed Europol, at penge fra organiseret kriminalitet i Italien i stigende grad bliver vasket hvide - eller grønne om man vil - via vedvarende energiprojekter.

"Den italienske mafia investerer mere og mere i vedvarende energi, især i vindfarme, for at profitere fra de generøse europæiske støtteordninger, der betales af medlemsstaterne, og som giver dem mulighed for at mikse beskidte penge med lovlige økonomiske aktiviteter," lyder det i rapporten ifølge Recharge.

Det er ikke mindst i det sydlige Italien - som er berygtet for landsdelens organiserede kriminalitet, men også her hvor størstedelen af landets vindfarme står - at der er problemer.

Det italienske politi konfiskerede således sidste år værdier for 350 mio. euro fra en af Europas største vindfarme i Crotone i det sydlige Italien, efter der var fundet forbindelser til gruppen 'Ndrangheta.

Tidligere i år var der en lignende sag, hvor der ifølge Reuters blev konfiskeret værdier for ikke mindre end 1,6 mia. dollar - den største beløb for det italienske politi nogensinde - fra et dusin virksomheder inden for vedvarende energi.

Det menes, at mafiaen infiltrerer offentlige myndigheder, som står for tildelingen af vindkontrakter og fordelingen af støtte.

Landets tre største mafiagrupper Cosa Nostra, 'Ndrangheta, og Camorra har ifølge tal fra FN en årlig omsætning på 116 mia. euro, hvilket er mere end indtjeningen hos Italiens største selskab, olieselskabet Eni.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter