10 MW-mølle ikke lige rundt om hjørnet

Det er fornuftigt at holde igen med de helt store hav-vindmøller, så alt andet er klar til de enorme størrelser; fartøjer, kraner og havne. Producenter spår en 10 MW mølle lange fremtidsudsigter.
Siemens' 6 MW mølle testes i DONG's Gunfleet Sands park. | Foto: Siemens
Siemens' 6 MW mølle testes i DONG's Gunfleet Sands park. | Foto: Siemens

Det er blevet gentaget igen og igen; møllerne skal være stadig større, hvis energipriserne skal ned.

Alligevel lyder det nu fra en række producenter, at det måske er meget fornuftigt, om man trækker en smule i bremsen, så underleverandørerne kan følge med.

Derfor er der heller udsigt til, at der på mellemlangt sigt kommer møller på markedet med en effekt på over 10 MW, lyder det fra flere producenter.

"Det er ikke let at få en ny størrelse på markedet, indtil alt andet er klar til det - fartøjer, kraner, havne," siger Norbert Giese, REpowers vice president for offshore til Recharge.

Tysk park ønsker 7 MW møller: Samsung eller Mitsubishi? 

Siemens er i gang med at teste sin første 6 MW havvindmølle i DONG's Gunfleet Sands park, mens REpower i øjeblikket har en 5 og 6 MW mølle på markedet.

Vestas arbejder på sin 8 MW V164 og har i øjeblikket "kun" en 3 MW mølle på markedet for offshore.

Franske Alstom har planer om at installere sin anden prototype af selskabets 6 MW offshore-mølle, Haliade, men meget større møllerne er der ingen planer om i øjeblikket.

Fra Frederick Hendrick, vice president for offshore hos Alstom, lyder det, at vindmølle-købere foretrækker modeller, der har været på markedet i mange år.

Skotland vil kopiere dansk vindsucces 

Siemens' sidder f.eks. ret massivt på offshore-markedet med sin efterhånden ret gamle 3.6 MW platform.

Frederick Hendrick siger til Recharge, at det er fornuftigt med møller på 6-8 MW, fordi det gør det nemmere for underleverandørerne at tilpasse sig. Han mener ikke, at det teknisk set er nogen stor udfordring at bygge en mølle på 10 MW.

Englændere bestiller verdens største installations-fartøj 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter