EnergiWatch

Ugebrev: Vestas-regnskab måske Chile-sminket for 700 mio. kr.

Økonomisk Ugebrev vurderer, at meget tyder på, at Vestas' overraskende stærke cash flow i 1. kvartal skyldes en engangspostering fra salget af en etableret vindmøllepark.

Euforien omkring Vestas’ aktiekurs efter aflæggelse af regnskabet for 1. kvartal var i høj grad baseret på et overraskende stærkt cash flow, som blev nedbragt fra minus 295 mio. euro i 1. kvartal 2012 til minus 60 mio. euro i 2013.

Det vurderer Økonomisk Ugebrev, som dog tilføjer, at meget tyder på, at cash flow er ”sminket” med engangsposteringer på op mod 120 mio. euro fra salg af en etableret vindmøllepark, som Vestas har ejet de seneste år.

"Salget af vindmølleparken i Chile blev oplyst særskilt i en børsmeddelelse i starten af januar 2013. Her fremgik det, at det handler om en vindmøllepark på 90 MW. Analytikere vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at den samlede salgspris løber op i 90-120 mio. euro baseret på den velkendte markedspris på godt én mio. euro pr. MW," skriver ugebrevet.

Vestas-aktie: Short-interesse på laveste niveau i 18 måneder 

Koncernchef Ditlev Engel fik stillet spørgsmålet om forholdet under investorpræsentationen efter aflæggelse af kvartalsregnskabet.

"Men Ditlev Engel kunne ikke huske, hvor stor cash flow-effekten af frasalget var i 1. kvartal," skriver ugebrevet.

Hovedparten af analytikerne har dog ikke fokus på forholdet omkring salget af det chilenske vindmølleprojekt.

"Det er antageligt baggrunden for den voldsomme eufori omkring Vestas-aktien, som den seneste måneder er steget fra omkring kurs 42 til i underkanten af 69, svarende til en kursstigning på 64 procent," skriver ugebrevet.

Ugebrevet har gennemgået regnskabets pengestrømsopgørelse, som viser, at 60 mio. euro af forbedringen af cash flow kommer fra ”tilbageførsel af poster uden likviditetseffekt”, 127 mio. kr. euro kommer fra en reduktion i nettoarbejdskapitalen (dvs. leverandører og tilgodehavender) og endelig kommer 54 mio. euro fra lavere investeringer.

"Ud over det lavere investeringsomfang og lavere arbejdskapital er det dog et mysterium, hvor forbedringen reelt kommer fra," konstaterer ugebrevet.

Vestas-aktie: Short-interesse på laveste niveau i 18 måneder 

Øget fokus på sminkningen kan rykke aktiekursen markant ned.

"Når der for alvor kommer opmærksomhed på den mulige sminkning på 90-120 mio. euro, kan det uden tvivl give aktiekursen en markant ryk nedad," skriver ugebrevet, der fremhæver, at en af de større skeptikere blandt finanshusene, nemlig Carnegie, er den seneste uges største nettosælger med et nettosalg på 24 mio. kr.

"Bemærkelsesværdigt er det dog, at de samlede nettosalg og nettokøb er meget begrænsede, hvilket kan have givet aktiekursen en ekstra nøk opad, da udenlandsk shortfonde har skullet afdække deres positioner," fremhæves det også.

/ritzau/FINANS

Mere fra EnergiWatch

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs