Q1: Ordrehøsten udebliver hos Vestas

Vindmøllegiganten fik kun ordrer på 644 MW i første kvartal. Til gengæld overrasker dirftsresultat og cash flow positivt.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Alt kører efter planen.

Det er meldingen fra Vestas, som netop har offentliggjort regnskab for de første tre måneder af 2013.

Alligevel viser tallene, at vindmølleselskabets ordreindgang blot ligger på 644 MW - det er markant mindre end i 2012, hvor ordrehøsten på samme tid var 1.269 MW, og også dårligere end både 2010 og 2011. Det er dog stadig bedre i forhold til, hvad flere analytikere havde ventet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Desuden viser regnskabet også, at Vestas blot producerede og afskibede og afskibede 613 MW - et fald på 34 pct. - og overleverede vindkraftsystemer med en samlet kapacitet på 819 MW - et fald på 26 pct.

Omvendt kan Ditlev Engel og Co. glæde sig over, at serviceforretningen forsætter væksten og i de første tre måneder af 2013 lander på 217 mio. euro - en stigning på syv pct.

Når man kigger på de finansielle nøgletal, er der også forbedringer at spore, selv om de afgørende poster stadig er i minus.

Omsætningen falder en pct. til 1,096 mia. euro, men driftsresultatet stiger med 96 mio. euro til et minus på 108 mio. euro., og nettoresultatet er forbedret med 11 mio. euro til nu at være et negativt 151 mio. euro.

Samtidig realiserede Vestas et frit cash flow på minus 60 mio. euro - en stigning 235 mio. euro.

Tilfredsstillende kvartal

”Det er tilfredsstillende at se, at Vestas’ turnaround fortsætter som planlagt, og at resultaterne bliver mere og mere synlige. I forhold til første kvartal 2012 har vi forbedret såvel indtjening som frit cash flow betydeligt,” siger koncernchef Ditlev Engel i en meddelelse.

"Endelig vil jeg gerne fremhæve vigtigheden af vores øgede fokus på at forbedre styringen af vores arbejdskapital. For første gang i fem år har vi været i stand til at frigøre likviditet ved at reducere nettoarbejdskapitalen i løbet af årets første kvartal. Denne udvikling var den primære årsag til den væsentlige forbedring af det frie cash flow,” siger Ditlev Engel.

Vestas´nettoarbejdskapital var ultimo marts 2013 197 mio. euro, hvilket er en stigning på 177 mio. euro i forhold til samme tidspunkt året før.

Vestas skriver samtidig, at man på baggrund af årets tre førte måneder fastholder forventningerne til resten af året om en EBIT-margin før særlige poster på mindst 1 pct. og en omsætning på mindst EUR 5,5 mia. (inklusive serviceomsætningen, der ventes at udgøre ca. EUR 1 mia.).

Samtidig forventer selskabet, at afskibningerne af møller stadig forventes at blive 4-5 GW, samt at det frie cash flow forventes fortsat at blive positivt i 2013.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud