Vindenergichef: Tyskland imponerer men også positive takter i andre EU-lande

I Tyskland kom der sidste år nye vindmøller op med en samlet kapacitet på 3896 megawatt.
Chefen for brancheforeningen Wind Europe Giles Dickson, | Foto: Windeurope / Bickley
Chefen for brancheforeningen Wind Europe Giles Dickson, | Foto: Windeurope / Bickley
AF MARKETWIRE

Tyskland går i den grad foran i øjeblikket med initiativer, der skal sætte ekstra fart på opsætning af ny vindenergikapacitet.

Det høster roser hos chefen for brancheforeningen Wind Europe, Giles Dickson, som dog også hæfter sig ved en positiv udvikling på flere andre europæiske vindmøllemarkeder.

Duksen er dog i øjeblikket Tyskland, som, udover at det var det største vindmøllemarked i Europa sidste år, har imponeret vindchefen med en stigning i tilladelser - ”permitting” - til nye projekter på 70 pct. i 2023 i forhold til året før.

”Men andre lande viser også positive tendenser: 70 pct. flere tilladelser i Spanien i forhold til året før, Frankrig er for alvor begyndt at udbygge sin havvind, Holland tilsluttede næsten 2 gigawatt ny havvind sidste år, Norden leverede endnu et stærkt år - Sverige kommer ind på en tredjeplads i nye installationer i 2023, Finland kommer ind på en femteplads.”

”Der er mange grunde til at være optimistisk omkring vindenergi i Europa i disse dage,” siger Giles Dickson.

I Tyskland kom der sidste år nye vindmøller op med en samlet kapacitet på 3896 megawatt, hvoraf næsten 90 pct. på land. Herefter fulgte Holland med 2433 megawatt, hvor havvind udgjorde 1906 megawatt.

Men udover de solide tyske tal for opsætninger peger forbedrede vilkår for at opnå tilladelser i positiv retning fremadrettet.

Tyskland har forbedret tilladelsesproceduren ved konsekvent at implementere de gode EU-nødforanstaltninger for at fremskynde tilladelsesproceduren, især ved at gøre udbygningen af vindenergi til et spørgsmål om ”altoverskyggende offentlig interesse” i deres lov om vedvarende energi (EEG), siger Giles Dickson.

Derudover har man i Tyskland fjernet flere nationale forhindringer for tilladelser, herunder de ”alt for restriktive regler for afstand til vejrradarstationer og civil luftfartskontrol”.

Det har banet vejen for en stigning i ”permitting” på de nævnte 70 pct.

”Samtidig satser Tyskland også stort på havvind. Sidste år auktionerede de 8,8 gigawatt, og i år vil de auktionere yderligere 8 gigawatt,” påpeger Giles Dickson.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også