Analytiker: Negativ nyhedsstrøm banker vindaktier ned

”Vi ser lige nu generelt meget negativ nyhedsstrøm fra vindsektoren, og det er det, vi må give skylden,” siger aktieanalysechef hos Sydbank.
Foto: Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann
AF MARKETWIRE

Det er rødt at være grøn for tiden, hvor de danske vindselskabers aktier får smæk på børsen.

Det sker oven på en lind strøm af negativt nyt til sektoren, der nu har varet ved i over en uge.

Senest er det negative spotlys blevet rettet mod Vestas, der onsdag morgen har fået indledt dækning hos Barclays, der lægger ud med at anbefale ”undervægt” og fastsætter et kursmål på 99 kr. for aktien.

Aktien dykker 6,2 pct. til 147,50 kr. fra morgenstunden. Branchefællen Ørsted, der i sidste uge satte gang i de negative nyheder herhjemme med en milliardnedskrivning, følger i hælene med et tab 4,8 pct. til 376,70 kr.

”Vi ser lige nu generelt meget negativ nyhedsstrøm fra vindsektoren, og det er det, vi må give skylden,” siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Han ser dog en afgørende forskel på de to danske selskaber.

”Hvis du ser på Vestas’ forretning over for Ørsteds forretning, så har Vestas været igennem så mange indtjeningsmæssige dårligdomme siden 2021, og selskabet står lige nu til faktisk at være på vej til at arbejde sig ud af dårligdommene med en ordrebog med en betydeligt højere andel af rentable ordrer, end man har haft de seneste to år,” siger Jacob Pedersen.

”Ørsted står derimod lige på tærsklen til at bevæge sig ind i en periode med udfordringer,” tilføjer han.

Varsler milliardnedskrivninger

Ørsted kom i sidste uge med en opsigtvækkende melding, da vindparkudvikleren advarede om mulige nedskrivninger for op mod 16 mia. kr. på amerikanske vindparker. En nyhed, der på dagen kostede aktien en fjerdedel af kursværdien.

Det er tirsdag blevet fulgt op med en melding fra JPMorgan, der ser risiko for yderligere nedskrivninger efter et møde med den danske energikoncern.

Dertil har kreditvurderingsbureauet Moody’s sænket udsigterne for sin kreditvurdering af selskabet til negative.

Ørsted er dog langt fra alene om at have udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen i de store amerikanske havvindprojekter. Senest har joint venturet Southcoast Wind mellem Shell og Ocean Wind indgået en aftale om at afslutte leveringskontrakten fra projektet mod en betaling på 60 mio. dollar til forsyningsselskaberne, skriver Recharge News.

Den nyhed følger i kølvandet af Avangrids aftale fra juli om at betale 49 mio. dollar for at slippe ud af Commonwealth-projektets elkøbsaftale.

Siden årets start er Ørsted-aktien dykket 40,1 pct., mens Vestas-aktien er faldet 26,9 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs