Ocean Winds-direktør: Flere havmølleprojekter i spil vil hjælpe alle

”Vi har brug for større udbud – det vil hjælpe alle, for så kan vi forpligte os over for vores forsyningskæde, som så kan investere,” lyder det fra driftsdirektøren hos Ocean Winds.
Foto: Siemens Gamesa / Pr
Foto: Siemens Gamesa / Pr
AF MARKETWIRE

Der skal sættes gang i flere havmølleprojekter, for at forsyningskæden kan retfærdiggøre at foretage de nødvendige investeringer. Det vil skabe bedre finansielle betingelser til at overkomme øgede omkostninger og ikke mindst stigende renter.

Det siger Grzegorz Gorski, som er driftsdirektør, COO, hos vindparkudvikleren Ocean Winds på Wind Europes konference i Bella Center i København.

”Vi har brug for flere projekter og en acceleration i udbuddene. Der skal være multi-site muligheder, ikke kun muligheder, hvor der er 6 eller 10 bydere om et enkelt projekt, hvilket sandsynligvis vil holde prisen højere.”

”Så vi har brug for større udbud – det vil hjælpe alle, for så kan vi forpligte os over for vores forsyningskæde, som så kan investere,” siger Grzegorz Gorski.

I forhold til stigningen i omkostningerne nævner han også betydningen af det stigende renteniveau, som er en stor udgift, når der skal hentes mangeårig finansiering i multimilliardklassen til de dyre havmølleprojekter.

”Det er ikke kun omkostningerne, som rammer os - påvirkningen fra renter er større end påvirkningen fra højere omkostninger,” siger Grzegorz Gorski.

Men her kan flere - og større projekter hjælpe, for det vil have en positiv betydning for omkostningerne.

”En meget simpel tommelfingerregel er, at hver gang du fordobler størrelsen på et projekt - og alt andet er lige - så vil prisen på vindenergien (målt på levelized cost of energy, LCOE) falde med 10-15 pct.,” fortæller Grzegorz Gorski.

Ocean Winds blev skabt i 2019 gennem et joint venture mellem energiselskaberne EDP Renewables og Engie. Det skete ved, at de to selskaber kombinerede deres havmølleaktiver og projektpipeline under Ocean Wins.

Fra starten af havde selskabet dermed 1,5 gigawatt under konstruktion og 4,0 gigawatt under udvikling, og målet er at nå 5-7 gigawatt af projekter i drift eller konstruktion og 5-10 gigawatt under fremskreden udvikling i 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også