Vestas-direktør: Hastigheden skal op og andre auktionskriterier i spil

Der kan være inspiration at hente fra USA, hvor Inflation Reduction Act har kridtet banen op for en massiv vindudbygning de næste mange år, mener Vestas’ salgsdirektør, Javier Rodriguez Diez.
Foto: Pr Vestas
Foto: Pr Vestas
AF MARKETWIRE

Der er flere flaskehalse, der begrænser udbredelsen af vindenergi i Europa, herunder inden for ”permitting”, og i vindenergiauktioner bør ikke-priskriterierne have en større vægtning.

Det var nogen af budskaberne fra Vestas’ salgsdirektør, Javier Rodriguez Diez, under en paneldebat tirsdag på Wind Europes årlige vindmøllekonference, som i år finder sted i Bella Center i København.

”Der er flere flaskehalse i Europa. Vi har i dag talt om adgang til elnettet, at bygge fartøjer og havne - og at sikre adgang til råmaterialer. Det er også vigtigt, at vi løser problemerne med flaskehalse inden for ”permitting”,” siger Javier Rodriguez Diez.

At få fjernet nogle af begrænsningerne er afgørende for, at Europa kan opføre den kapacitet, der i 2050 skal sikre klimaneutralitet.

”Sidste år skulle vi opsætte 31 gigawatt for at holde os på sporet af klimaneutralitet - men vi nåede 16 gigawatt. Vi bør alle tænke over dette. Det må ikke tage 8 til 10 år på nogle markeder at udvikle et projekt,” siger Javier Rodriguez Diez.

Han mener, at der kan være inspiration at hente fra USA, hvor Inflation Reduction Act har kridtet banen op for en massiv vindudbygning de næste mange år.

”Det er ikke kun i forhold til støtte af sektoren, men også den langsigtede visibilitet omkring ”permitting”,” tilføjer han.

En anden ting er at få flere kriterier ind i auktioner end bare selve prisen, herunder bæredygtighedskriterier.

”Af andre eksempler kan være kriterier som menneskerettighedstandarder, cybersikkerhed, leveringssikkerhed - alle disse ting bør tages med i betragtning for at opføre prisbillig energi, men også for at skabe en bæredygtig energisektor,” siger Javier Rodriguez Diez.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også