EnergiWatch

Ørsted topper grønt C25 efter godkendt klimapakke

Vestas får igen opmærksomhed mandag morgen på bagkant af Senatets godkendelse af klimapakken i USA. Ørsted-aktien stiger med 1,6 pct.

Foto: Ørsted / PR

Vindmølleproducenten Vestas får igen opmærksomhed mandag morgen, hvor der generelt er god stemning blandt de danske aktier.

I weekenden stemte Senatet i USA nemlig efter et længere tilløb en stor klimapakke igennem, som allerede i både forrige og sidste uge gav luft under vingerne for Vestas.

Omvendt kan vindmølleproducenten se sin anbefaling hos norske Fearnley blive nedgraderet, hvilket kan trække i den anden retning.

Generelt er stemningen dog også til den gode side, efter at humøret på det amerikanske aktiemarked blev forbedret ud på aftenen fredag - og efter godkendelsen af den store finanspolitiske hjælpepakke i Senatet i USA.

"Hen over natten er den nye uge dog startet med en lidt mere positiv stemning på de asiatiske aktiemarkeder. Her bliver stemningen blandt andet løftet af weekendens nyheder om, at Senatet i USA nu endelig har godkendt den store finanspolitiske hjælpepakke på 430 mia. dollar, der blandt andet er målrettet den grønne omstilling," skriver Nordea i sin morgenrapport mandag.

"Nyheden har samtidig løftet formarkederne for de europæiske aktiebørser, der peger på en grøn åbning senere her til morgen," fortsætter banken.

Efter godt fem minutters handel stiger C25-indekset med 0,5 pct. til 1741,48.

Mere skatterabat i USA kan gavne vindmøllesektoren

Klimapakken i USA har været længe undervejs, fordi den har mødt modstand internt hos Demokraterne, som dog i sidste uge endelig fik styr på egne tropper, så den kunne sendes til afstemning i Senatet - Kongressens ene kammer.

Ifølge Demokraterne i Senatet vil lovforslaget sikre investeringer i hjemlig energiproduktion og reducerer udledningerne med omtrent 40 pct. i 2030. Den indeholder blandt andet en skatterabatordning til sektoren for vedvarende energi.

Ud over Senatet skal pakken også stemmes igennem i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har et smalt flertal.

Derudover skal den underskrives af præsident Joe Biden for at blive til lov.

Vestas stiger med 0,1 pct. til 194,62 kr. fra start. Siden forrige uge, hvor pakken endelig begyndte for alvor at tage form, er vindmølleaktien steget med 20,7 pct.

Med til at holde begejstringen nede er det også, at norske Fearnley Securities har sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "køb", mens kursmålet er reduceret til 155 kr.

Novo-rival lun på tidligere opkøbsmål

Medicinalselskabet Novo Nordisk kan konstatere, at amerikanske Pfizer tilsyneladende er gået det danske selskab i bedene med adskillige års forsinkelse.

Pfizer rygtes interesseret i at købe Global Blood Therapeutics, der for godt fem år siden blev rygtet i kikkerten hos Novo.

Ifølge avisen Wall Street Journal regner medicinalgiganten Pfizer med at kunne købe Global Blood Therapeutics for omkring 5 mia. dollar og offentliggøre købet inden for de kommende dage.

Fredag var værdien af selskabet 4,4 mia. dollar målt på børskursen på 63,84 dollar.

Novo-aktien stiger med 0,3 pct. til 758 kr. i den tidlige handel.

Øverst i C25 er Ørsted, der også kan blive gavnet af klimapakken og stiger med 1,6 pct. til 838,70 kr., og GN, der uden større selskabsspecifikke nyheder stiger med 2 pct. til 264,30 kr.

Småaktier i fokus i nyhestyndt marked

Blandt sidepapirerne er der også fokus til investeringsselskabet Luxor, der har opjusteret forventningerne i weekenden.

Selskabet venter en basisindtjening for regnskabsåret 2021/2022 "i niveauet 48 mio. kr." mod en tidligere forventning på "i niveauet 42 mio. kr."

Aktien stiger med 1,3 pct. til 755 kr. fra start.

Også Intermail kan få en sjælden bid af rampelyset efter opkøbet af det digitale bureau Head of Search Sverige, der i det seneste regnskabsår havde en omsætning på 11,3 mio. svenske kr. og et overskud før skat på 1,5 mio. svenske kr.

Intermail er startet uændret i 17,90 kr.

 

Analytiker finder Senatets ja til ny plan ekstremt positivt for vindmølleindustrien

Brancheorganisation: Danmark har stort vindpotentiale i USA

USA's senat vedtager lov, der pumper billioner i grøn energi 

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs