EnergiWatch

Analytiker finder Senatets ja til ny plan ekstremt positivt for vindmølleindustrien

"Det er meget, meget gunstigt, hvis det er sådan, at den her aftale bliver til endelig lov," siger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

Foto: Vestas / PR

Det er ekstremt positivt for vindmølleindustrien, at Senatet i USA efter hårde forhandlinger søndag vedtog præsident Joe Bidens ambitiøse klima og sundhedsplan.

Den endelige vedtagelse ligner nu en formsag og kan give yderligere medvind til Vestas-aktien, som dog allerede er skudt pænt i vejret de seneste uger som følge af opløftende meldinger i de politiske forhandlinger i USA om pakken.

"Jeg skal ikke foregive at have læst hele lovkomplekset igennem, men det, der har været indeholdt i den her plan, har været en tiårig forlængelse af PTC-skatterabatten tilbage på 100 pct. af det oprindelige niveau."

"I forhold til hvad vi ser andre steder i verden, hvor man afvikler tilskuddene til vindmøllerne, så øger man dem markant," siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank til MarketWire.

Har haft enorm betydning

Han sidestiller ordningen med at sende "kufferter med penge afsted" til udviklerne af vindmølleprojekterne, og den amerikanske PTC-ordning har da historisk også haft enorm betydning for aktiviteten på det amerikanske vindmøllemarked.

"Så det er meget, meget gunstigt, hvis det er sådan, at den her aftale bliver til endelig lov - og det er der alt muligt grund til at tro nu. Det vil være ekstremt vigtigt og den første positive nyhed i meget, meget lang tid i den her industri," siger Jacob Pedersen.

De seneste år er PTC-ordningen blevet nedtrappet betydeligt i værdi i forhold til tidligere, men nu skal satsen altså tilbage på 100 pct. af det oprindelige støttebeløb, samtidig med at planen er en tiårig forlængelse, hvilket skaber langsigtet sigtbarhed for industrien.

"Det amerikanske marked har haltet efter nu i nogle kvartaler, og hvis det er sådan, at man kan få det tilbage på sporet, så vil det være afgørende vigtigt for Vestas. Det er et marked, der tidligere har udgjort op mod 40 pct. af selskabets aktiviteter, så man må slet, slet ikke undervurdere betydningen af det, der sker her - det er så vigtigt for Vestas forretning," siger Jacob Pedersen.

Senatet var den største knast

Senatet har været anset for at være den største knast i forhold til at få pakken vedtaget. Derfor ser aktieanalysechefen nu meget stor sandsynlighed for, at den bliver vedtaget endeligt.

Pakken skal nu vedtages også i kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, hvorefter Joe Biden skal sætte sin signatur efterfølgende.

"Som jeg forstår det er det langt mere ligetil i Repræsentanternes Hus, hvor det er, at politikerne ikke er sendt afsted af deres lokale vælgere, og hvor demokraterne også har flertal. Så det her er den første gode nyhed i meget lang tid i den her industri og for Vestas - og det er en kæmpestor god nyhed, hvis lovpakken ellers ser ud som det, der var lagt op til med den her tiårige forlængelse," siger Jacob Pedersen.

Forskud på glæderne

Vestas-aktien har imidlertid allerede taget en del forskud på glæderne de seneste uger, hvor investorerne har øget deres forventninger til, at en pakke kunne blive vedaget.

"Men mon ikke, at den endelige vedtagelse kan være med til at gøre at Vestas-aktien også vil klare vil klare sig bedre end markedet som helhed, hvis der ikke er andre nyheder som får dem til at reagere anderledes. Bliver pakken til virkelighed, så kan vindparkudviklerne i USA for alvor give den gas," siger Jacob Pedersen.

 

Brancheorganisation: Danmark har stort vindpotentiale i USA

USA's senat vedtager lov, der pumper billioner i grøn energi 

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs