EnergiWatch

Analytiker: Vestas risikerer nervøse investorer uden ketchupeffekt på ordresiden

Hidtil har Vestas kun annonceret ordrer med en samlet kapacitet på 635 megawatt, MW, i april, maj og juni.

Foto: vestas

Ordrerne skal gerne løbe ind som perler på en snor til Vestas i de kommende tre dage frem til kvartalsskiftet. Ellers vil nogle investorer uden tvivl blive nervøse.

Det vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, på baggrund af en foreløbigt skuffende ordreindgang til Vestas i andet kvartal.

Hidtil har Vestas kun annonceret ordrer med en samlet kapacitet på 635 megawatt, MW, i april, maj og juni. Det er i skrivende stund et dyk på 85 pct. fra de 4127 MW, Vestas annoncerede i andet kvartal sidste år.

Der mangler dog stadig tre dage i dette kvartal, og Vestas har historisk ganske travlt op til kvartalsskiftet.

”Forhåbentlig handler det om træghed i forhandlingerne. Vi så også i de seneste to kvartaler, at andelen af ordrer, der kommer mod slutningen af kvartalet, har været langt højere, end vi har været vant til.”

”Så lige nu har jeg da en forventning om, at det er det samme, der gør sig gældende i det her kvartal. Det vil sige, at vi får en situation, hvor der kommer en ketchupeffekt på ordrerne her i de sidste dage op til kvartalsafslutningen,” siger Jacob Pedersen til MarketWire.

Senest - på den yderste dag i marts - hentede Vestas hele 13 aftaler med en samlet kapacitet på 1313 megawatt. Og afslutningen på fjerde kvartal af 2021 gav alene nytårsaftensdag 1085 megawatt.

Prisforhøjelser skal fordøjes

Helt generelt har ordreindgangen dog ligget i den lavere ende i de seneste tre kvartaler.

Trægheden hænger ifølge Jacob Pedersen sammen med den seneste tids prisforhøjelser fra især Vestas og i mindre grad konkurrenterne. Branchen lider under brudte forsyningskæder og har måttet sluge højere priser på stål, transport og en lang række komponenter.

For vindparkudviklerne betyder det, at det øjeblikket også er sværere at få deres projekter til at hænge sammen økonomisk. Derfor indgås der i øjeblikket helt generelt også færre aftaler end i de foregående år.

”Det handler om priserne. Det er kunder, der skal genbesøge hele deres forretningscase i projektet. Når det er sådan, at Vestas hæver priserne, så skal kunden tilbage og tjekke alle beregninger igennem for at finde ud af, om det overhovedet giver mening at opføre til de priser. Så på den måde er det noget, der virkelig tager tid,” siger Jacob Pedersen.

Vestas’ foreløbige annoncerede ordreindgang på 635 MW skal dog gerne bankes noget i vejret.

”Det er klart, at det vil være en kæmpe skuffelse, hvis der kun kommer nogle få megawatt mere. Så vil der sidde nogle investorer, som bliver godt nervøse, i forhold til Vestas’ prisforhøjelser. For man kan se, at konkurrenterne ikke hæver priserne nær så meget. De hænger voldsomt i bremsen,” siger Jacob Pedersen.

Politisk er der imidlertid stor opbakning til industrien og store planer for opførelse af nye parker, så dynamikken tilsiger, at der vil være mange ordrer at byde ind på de næste kvartaler, og også når man ser ind i 2023 og 2024.

Samtidig er Vestas helt generelt ret godt polstret ordremæssigt, mener Jacob Pedersen.

”Hvis det er sådan, at det ikke går værre, end det er gået hidtil, henover de næste to til tre kvartaler, og så bliver bedre derfra, så tror jeg egentlig, at man kan støtte sig til en god ordrebeholdning,” lyder vurderingen.

Vestas opprioriterer sit sats på projektudvikling

Vestas’ teknologidirektør opfordrer til sænket nyudviklingstempo

Vestas sender advarsel med neddrosling i Kina og Indien


Mere fra EnergiWatch

RWE fordoblede omsætningen i første halvår

Den tyske energikæmpe fik holdt fast i de gode takter gennem årets første to kvartaler og opjusterer for året. Stop for russisk kulimport kommer dog til at give milliardtab, lyder det i regnskabet.

Olieprisen på vej mod bedste uge i fire måneder

Torsdag løftede Det Internationale Energiagentur, IEA, sin forventning til den globale efterspørgsel efter olie. Det venter nu et globalt forbrug på 2,1 mio. tønder per dag - 380.000 tønder mere end tidligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs