Vestas' teknologidirektør opfordrer til sænket nyudviklingstempo

Der skal masseproduceres møller baseret på velkendte og effektive teknologier, så investeringer kan tjenes hjem, før producenterne skal tilpasse produktionen til nye teknologier, lyder det fra teknologidirektøren.
Foto: Vestas / PR
Foto: Vestas / PR
AF MARKETWIRE

Vindmølleindustrien må sænke farten i udviklingen af nye møller og teknologier for at sætte ekstra skub i udrulningen af offshorevindenergi.

Sådan lyder opfordringen fra teknologidirektør Anders Nielsen fra vindmølleproducenten Vestas i et indlæg til i industrimediet Windpower Monthly.

Han argumenterer for, at hurtige produktintroduktioner udfordrer industriens muligheder for af få øget skala i produktion, at optimere møllernes performance og at etablere stærke og effektive forsyningskæder.

Og med de massive mål, der er meldt ud for de kommende år for udbygning af havvind, er det ifølge teknologidirektøren på tide, at industrien justerer på kursen for at sikre, at den kan levere på de aggressive mål.

Stor skala skal berettige investeringer

En nøglefaktor for at muliggøre denne massive udbygning af havvind er en modning af industrien, og at den forbereder sig på skalerbarhed og lokalisering.

"For at dette kan ske, skal udviklere af teknologi på tværs af værdikæden være i stand til at skabe tilstrækkelig værdi til at geninvestere i skala og innovation," skriver Anders Nielsen endvidere i indlægget til Windpower Monthly.

Med andre ord skal der masseproduceres møller baseret på velkendte og effektive teknologier, så investeringer kan tjenes hjem, før producenterne skal tilpasse produktionen til nye teknologier.

"Det er kritisk for at sikre, at vi kan vokse som industri og kan vokse hurtigt nok til at matche de øgede energibehov og mål for netto-nuludledning af drivhusgasser," skriver Anders Nielsen endvidere.

For at optimere værdikæden er der brug for en smartere og mere ansvarlig tilgang til produktudvikling. Fokus skal ifølge ham være på at perfektionere og forbedre eksisterende platforme og ikke at introducere ny teknologi for hurtigt.

Industrialisering af platforme

"For hurtig introduktion af ny teknologi, såsom større møller, før eksisterende teknologi er blevet korrekt implementeret, er ikke bæredygtigt for havvind, fordi det forhindrer industrialisering af platforme og muligheden for at optimere installationsprocesser og service samt lære af ydeevnedata for at styrke kvaliteten," argumenterer han.

For hurtige skift mellem teknologier udfordrer samtidig indtjeningen og begrænser muligheden for at foretage nye investeringer - herunder i en opskalering af produktionen, som er nødvendig for at nå de store ambitioner.

"Vi skal handle nu for at skabe en bæredygtig og rentabel værdikæde. Vi har de løsninger, vi skal bruge for at komme det meste af vejen, og hvis vi skalerer og optimerer disse bæredygtigt, finder vi også de sidste løsninger," vurderer Anders Nielsen.

Vindindustrien vil tilbage på støtten

GE-direktør: Måske skal vi bremse lidt op i teknologikapløbet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også