EnergiWatch

Vindmølle-testsystem sænker strømforbrug til en tiendedel

R&D Test Systems har fundet en løsning, der gennem energi-looping og effektkontrol kan minimere testsystemers strømforbrug, når enorme havmøller bliver testet på Lindø.

Foto: R&D Test Systems

Det kræver store mængder energi, når morgendagens havvindmøller skal testes på Lindø Offshore Renewables Center i Munkebo. Men ved et par justeringer har R&D Test Systems formået at sænke strømforbruget for det, der i dag er verdens største testbænk til havvindmøller, som er installeret på Lindø.

”Det er ikke små kræfter, der skal til for at teste verdens største vindmøller. For at køre maskinen tilføres der op til 25.000 kW til vindmøllen, hvilket svarer til det samme forbrug som hos 50.000 husstande,” forklarer Rico Hjerm Hansen, Senior Specialist hos R&D Test Systems.

Det store testsystem har fået navnet HALT XL og tester vindmøllens nacelle ved at simulere de hårdest mulige vindforhold. På denne måde kan maskinen udsætte vindmølleprototyper for 20 års vejrforhold på blot seks til otte måneder.

R&D Test Systems har minimeret strømforbruget ved at benytte sig af energi-looping, der kort fortalt går ud på, at møllen under testen genererer strøm, når den drejer rundt, som derefter føres tilbage til selve maskinen i et elektrisk lukket energiloop.

Dermed er den eneste strøm, der hertil skal tilføjes for at holde kæmpe maskinen kørende, et mindre energitab i processen. Dertil er der indtænkt optimering af strømforbruget i maskinens hjælpesystemer.

”En afgørende designparameter er også at sikre høj oppetid – nedetid i testfasen er meget kritisk på grund af de enorme investeringer og den skarpe tidsplan for udvikling af vedvarende energi. Det har derfor været vigtigt, at energioptimering går hånd i hånd med stabil drift,” siger Rico Hjerm Hansen.

Testcenter på Fyn har taget verdens mest kraftfulde HALT-testbænk i drift

R&D vil give vindmølle-producenter mere af deres knappeste ressource: tid

R&D får nyt testsystem til vingeudmattelse i gang på Blaest

R&D gør Vestas klar til test af store møller

Fynsk testcenter er klar til mere end 25 MW

Mere fra EnergiWatch

NKT hedger sig ud af problemerne

Krigen i Ukraine har tvunget NKT til at finde andre leverandører af aluminium, mens kabelproducenten kun delvist er ramt af prisstigninger, som straks bliver sendt videre til kunderne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs