EnergiWatch

Testcenter på Fyn har taget verdens mest kraftfulde HALT-testbænk i drift

Lindø Offshore Renewables Center har taget verdens største og mest kraftfulde testbænk til såkaldt "highly accelerated lifetime testing" (HALT) i drift, der kan simulere de ekstreme forhold for vindmøller på havet.

HALT-testbænken på LORC simulerer de esktreme vejrforhold, havvindmøller udsættes for gennem hele deres levetid | Foto: R&D Test Systems

Det fynske testcenter LORC har taget verdens mest kraftfulde HALT-testbænk til vindmøllenaceller i drift, der kan simulere de hårdeste vindforhold for møller på havet. Testbænken er også verdens største af sin slags, med et betonfundament på 30 meters længde og en 25-MW drivmotor på 15 meter i diameter.

"Grundlæggende set er det vores opgave at belaste prototyperne så meget som muligt," siger Torben Lorentzen, adm. direktør for LORC.

"For eksempel kan HALT XL simulere et dynamisk bøjningsmoment på 85 MNm – det svarer til påvirkningen fra 67 familiebiler, der dingler fra enden af en 100 meter lang vindmøllevinge."

Foto: R&D Test Systems
Foto: R&D Test Systems
Testbænken udsætter prototyper på naceller for de samme belastninger, de vil komme ud for gennem 20 år på havet, på 3 pct. af den tid. R&D Test Systems, der har leveret systemet, arbejder målrettet på at forkorte de nyeste modeller af vindmøllers vej til markedet.

"Felttestning af vindmøller, især dem til offshore-brug, bliver sværere og sværere, men HALT-testning giver producenterne mulighed for at sikre, at deres prototyper er i overensstemmelse med gældende standarder," siger Sascha Heinecke, salgsdirektør hos R&D.

"Det giver dem også et essentielt indblik i, hvordan deres nye teknologi vil reagere på de forhold, den vil møde ude på havet."

R&D vil give vindmølle-producenter mere af deres knappeste ressource: tid  

Danske ingeniører lægger betonfundamentet til moderne vindtests

Lindø vil fortsætte med tunge investeringer i havvind

Fynsk testcenter er klar til mere end 25 MW 

Vestas tester møller ved ekstrem spænding i Østerild 

LORC overtager testcenter 

Mere fra EnergiWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs