Vestas henter største ordre down under i 11 år

Årets ordreoptag på et af mølleproducentens nøglemarkeder fordobles med en enkelt Enventus-ordre i delstat, der "oversvømmes" af vindprojekter.
Foto: Notus
Foto: Notus
MAZ PLECHINGER

For en måned siden havde Vestas blot annonceret en enkelt ordre i år til det australske marked. Mens de strikse indrejserestriktioner og lockdowns også på den korte bane gjorde det ellers i stigende grad vigtige marked en udfordring.

Nu ser fremtiden imidlertid langt lysere ud. Ikke nok med at den danske mølleproducent har modtaget sin tredje ordre i landet på en måned; med 396 MW præcis fordobler den seneste af slagsen tillige årets annoncerede ordreindtag i landet, der med nu 792 MW katapulterer sig op blandt årets største markeder foran bl.a. USA og Brasilien og kun overgået af Finland.

Lige som sædvanen på det finske marked er der også i Australien tale om Enventus-møller. Med 66 af typen V162-6-2 MW bliver projektet Rye Park kapacitetsmæssigt den største australske vindpark med Vestas-møller siden den snart år gamle Macarthur-park på 420 MW. Men med langt under det halve antal møller af Macarthurs 140 – selv om de nye Enventus-møller drosles ned til 6.0 MW.

"Vi ser frem til at levere installationen og langsigtet vedligehold på Rye Park Wind Farm, der bliver den største vindpark i New South Wales, når den går i drift," siger Vestas' chef for Australien og New Zealand, Peter Cowling.

En guldmine

Driften ventes at påbegynde i 2. kvartal af 2023, efter møllerne planmæssigt leveres i løbet af 3. kvartal næste år, mens serviceordren er på 30 år og af typen AOM 5000. Mens den økonomiske side af projektet blev sikret tidligere onsdag med indgåelsen af en 15-årig PPA på 55 af parkens produktion på 1.188 GWh.

Den omfattende elkøbsaftale symboliserer ganske bogstaveligt, at det australske marked atter glimrer. Det er således guldmineselskabet Newcrest Mining, der har aftalt at aftage størstedelen af produktionen til at dække elbehovet i Cadia-minen i New South Wales.

Også en umiddelbart passende makker til det nu forhenværende selskab bag projektets udvikler, Tilt Renewables. For en måned siden fuldførte det newzealandske investeringsselskab Infratil salget af sin andel på 65 pct. i Tilt for 1,93 mia. NZ-dollar (8,6 mia. kr.) til infrastrukturinvestoren Powar. Et partnerskab mellem energiselskabet AGL Energy, det delstatslige QIC fra Queensland og den føderale regerings Future Fund.

At der sådan samarbejdes om grøn energi mellem delstater og det føderale styre er ellers langt fra nogen given sag i Australien. Tidligere på året indikerede den australske regering, at der var konsensus om en energimarkedsreform, der anklages for mest af alt at sikre livet for eksisterende kapacitet. Med andre ord den kul, der fortsat udgør størstedelen af den australske strømproduktion.

Projekter på 34 GW

Men at der på delstatsligt plan i langt højere grad fortsat ses mod sol og vind, blev i sidste uge understreget i netop den delstat, hvor den kommende Rye Park opføres. I New South Wales har regeringen således planlagt landets største zone for vedvarende energi på 8 GW i regionen New England. En plan som markedet har taget endog rigtigt godt imod.

Den grønne zone er således blevet "oversvømmet" med mere end 80 interessetilkendegivelser for projekter på mere end 34 GW, lød det i fredags fra delstatsregeringens planagentur.

"Den overvældende respons viser, at dette er en enestående mulighed for at tiltrække enorme investeringer til lokalområder, hvilket cementerer NSW's vedvarende energifremtid," konstaterede delstatens energiminister Matt Kean.

New South Wales har på budgettet for 2021/22 afsat 380 mio. AU-dollar (1,8 mia. kr.) til at eksekvere statens el-infrastrukturplan oven i de 79 mio. AU-dollar (366 mio. kr.), regeringen har forpligtet sig til at levere til den grønne zone i New England. Rye Park er dog ikke en del af den nye zone.

Vestas henter ordre på 181 MW i Australien

Vestas vinder ordre i Australien

Vestas krydser 3 GW med endnu en finsk Enventus-ordre

Stor Vestas-kunde sælger sin forretning

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også