EnergiWatch

NKT-chef forventer mange projekter tildelt i år

"Vi har en god ordrebog, og der er stadig en masse projekter, som burde blive tildelt i år; interconnectors, offshore-vind og også olie og gas i forskellige regioner i verden - Asien, USA, Europa og Mellemøsten," siger NKT-direktøren

Foto: NKT

Der er mange potentielle ordremuligheder for NKT de kommende måneder, selv om tildelingen af nogle store britiske havmølleprojekter ser ud til at være rykket over i starten af 2022.

Det siger administrerende direktør, Alexander Kara, fra NKT efter kabelkoncernens regnskab for første kvartal.

Årets startede stille for NKT i forhold til ordreindgang, og først efter kvartalsafslutningen annoncerede selskabets sin første større ordre i 2021.

Det var en kontrakt til en værdi af cirka 95 mio. euro afgivet af Equinor Energy omfattende tilslutning af det gigantiske oliefelt Troll West i Nordsøen til elnettet på land.

Høvler lidt af stor ordrebog

Men ved udgangen af første kvartal havde NKT en ordrebog på højspændingskabler på 2,95 mia. euro - eller 2,48 mia. euro opgjort i standard-metalpriser - hvilket var 120 mio. euro mindre end ved udgangen af 2020.

"Så vi gik lidt tilbage i ordrebogen, men vi ligger stadig historisk meget højt. De store ordrer kan man ikke altid time kvartal for kvartal. Jeg er tilfreds med ordreindtaget, særligt også med Troll-kontrakten efter kvartalsafslutningen," siger Alexander Kara til Ritzau Finans.

"Og vi er aktive med at arbejde med tenders i forbindelse med den grønne transformation i Europa - men også med bud på projekter udenfor - i Asien, USA og Mellemøsten," fortsætter topchefen.

Han tilføjer, at der stadig er plads til at tage nogle ordrer ind til eksekvering i 2021 for at optimere kapacitetsudnyttelsen på selskabets fabrikker i Køln og Karlskrona, men ellers handler det om at få ordrer i hus, som skal sikre høj udnyttelse af fabrikkerne i de kommende år.

Samlet venter NKT, at der i år vil blive tildelt mere end 3 mia. euro i kontrakter på markedet for højspændingskabler. Hvor det ender afhænger af timingen af store kabelkontrakter til nogle store britiske havmølleparker, som er i støbeskeen.

"Det kan være, at projekterne i Storbritannien fra den seneste CFD-runde (contracts for difference, red) rykker ind tidligt i næste år. Det er en ret stor volumen, men det er ikke noget stort "issue"," siger Alexander Kara.

"Vi har en god ordrebog, og der er stadig en masse projekter, som burde blive tildelt i år; interconnectors, offshore-vind og også olie og gas i forskellige regioner i verden - Asien, USA, Europa og Mellemøsten," siger NKT-direktøren

Hvor store tildelingerne i markedet bliver i år afhænger meget af nogle meget store ordrer på interconnector-projekter.

"Hvis de bliver tildelt i år, kan det blive betydeligt over 3 mia. euro. De britiske CFD-projekter er på mere end 2 mia. euro alene, og nu ser det ud til, at det rykker ind i næste år, men hvis en tildeling udskydes to måneder eller sådan, er det ikke dramatisk," siger Alexander Kara.

I forhold til prisudviklingen er meldingen den samme som tidligere.

"Jeg bekræfter, hvad jeg har sagt tidligere - at priserne stiger som følge af en højere udnyttelsesgrad i industrien. Men på den individuelle ordre kan der være små afvigelser baseret på de specifikke fabriks-"slots" - men overordnet går priserne op, hvilket er godt," siger Alexander Kara.

NKT-direktør: Vi eksekverede godt i første kvartal 

Kabelforretningen i NKT leverer overskud

NKT vil investere mere end 150 mio. euro i højspændingsfabrikker

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs