Kommentarer kan tage fokus i kendt regnskab

Selvom rengskabet kan blive en "ikke-begivenhed", kan der alligevel komme opklarende kommentarer på telekonference.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Der er ikke meget tilbage at rafle om, når den danske energikæmpe Ørsted onsdag præsenterer regnskab for fjerde kvartal af 2020 og dermed også årets samlede tal.

12. januar løftede Ørsted nemlig sløret for en række foreløbige regnskabstal, hævede indtjeningsprognosen for 2020 til 18 mia. kr. fra 16-17 mia. kr. og offentliggjorde nye forventninger til 2021.

Mens selve regnskabet ifølge Per Fogh, der er aktieanalytiker hos Sydbank og som følger Ørsted tæt, formentlig bliver en "ikke-begivenhed", kan den efterfølgende telekonference dog stadig byde på lidt opklarende kommentarer fra Ørsted nye topchef Mads Nipper.

"Der kan komme en opdatering på de forsinkede projekter i USA, og hvad status på myndighedsundersøgelser er, eller et par kommentarer på det udbud, de tabte i New York. Det er ikke noget, jeg regner med, at de skriver i regnskabet, men de kommer måske ind på det i telekonferencen senere," lyder det fra Per Fogh til Ritzau Finans.

Ørsted er i gang med et storstilet sats i USA, men i løbet af sidste år blev selskabet flere gange ramt af forsinkelser typisk som følge af myndighedsgodkendelser, der har trukket ud. I efteråret lød det, at flere af godkendelserne ventes at lande i løbet af 2021.

Samtidig startede Ørsted 2021 ud med at blive forbigået i et stort offshore-projekt i delstaten New York, der i stedet gik til norske Equinor sammen med britiske BP. Det er derfor blandt de emner, som Per Fogh regner med, at der kan komme lidt nyt om.

Produktionsforøgelse i on- og offshore

Vender man tilbage til selve regnskabet, er det på forhånd kendt, at Ørsted på i sin offshore-forretning venter at lande en indtjening (EBITDA) på 14,8 mia. kr. i 2020, hvilket ifølge Per Fogh svarer til cirka 4,2 mia. kr. i fjerde kvartal.

Her regner Sydbank-analytikeren elproduktionen er blevet øget med 23,5 pct. til 4,9 terawatt-timer (TWh) i forhold til samme kvartal sidste år.

"Den væsentlige forøgelse af produktionen skyldes fortsat, at en større andel af Hornsea 1 modtager fulde subsidier, ligesom alle møllerne i Ørsteds Borssele 1&2-projekt nu er opstillet og producerer elektricitet. Borssele 1&2 vil fra årsskiftet modtage subsidier og bidrage fuldt til indtjeningen i 2021," lyder det fra Per Fogh.

For onshore-divisionen venter Ørsted en indtjening på 1,1 mia. kr. i 2020 - svarende til cirka 300 mio. kr. i fjerde kvartal. Her regner Per Fogh med en stigning i elproduktionen i kvartalet på 40 pct. sammenlignet med sidste år.

I den tredje division Markets & Bioenergy har Ørsted meldt ud, at indtjeningen lander på 2,1 mia. kr., hvilket svarer til cirka 600 mio. kr. i fjerde kvartal.

"Det relativt stærke indtjeningsbidrag fra divisionen skyldes primært midlertidige effekter fra blandt andet høje gaspriser ved årsskiftet, samt højere end forventet indtjening i "Trading" vedrørende afdækning af elpriseksponering," siger Per Fogh.

Da Ørsted 12. januar offentliggjorde de foreløbige resultater, kom selskabet også med forventninger til 2021. De lyder på en indtjening på 15-16 mia. kr., og det skuffede markedet, der efterfølgende sendte aktien ned.

"Stigende projektudviklingsomkostninger og drifts- og vedligeholdelsesomkostninger til projekterne Greater Changhua 1&2 og Hornsea 2 er den primære årsag til et lavere indtjeningsbidrag fra havvindmølleparkerne. Det vejede tungere end, at den sidste tredjedel af Hornsea 1 vil modtage fulde subsidier i 2021," lyder det fra aktieanalytikeren, der regner med, at forventningerne vil blive fastholdt på onsdag.

Mads Nipper omkalfatrer Ørsted

Ørsted kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab for tredje gang

Ørsted dropper prisvindende regnskab 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også