GE's havmølle vokser for anden gang på tre måneder

Med udsigt til en af de mere logiske ordrer distancerer amerikanerne Vestas i havmøllehierarkiet med maskine, der i 2025 vil være på 14 MW.
Foto: GE Renewable Energy
Foto: GE Renewable Energy

Equinor og SSE har valgt GE som foretrukken leverandør til havmølleparken Dogger Bank. Nuvel, eftersom amerikanerne allerede i slutningen af november fik en fast ordre på levering af 2,4 GW til det britiske projekt, kan det måske synes som et skridt tilbage. Men denne gang er det vel at mærke til projektets tredje og sidste fase – Dogger Bank C – på 1,2 GW, der forventes installeret i 2025 med idriftsættelse året efter.

Der er dog ikke tale om en fuldstændig fortsættelse af samarbejdet. For mens de to første faser, der skal installeres i 2023 og 2024, skal ske med 13 MW-møller, tages der yderligere et skridt frem på den afsluttende etape. Her er Haliade X'eren vokset til 14 MW.

"Sammen med GE fortsætter vi med at føre an i havvindindustriens innovation, og vi er stolte over, at Dogger Bank nu anvender en 14 MW-mølle på Dogger Bank C ved siden af den 13 MW-mølle, der allerede er bekræftet for fase A og B," siger SSE Renewables projektdirektør for Dogger Bank, Steve Wilson.

Haliade X-møllen var oprindeligt på 12 MW, da den blev lanceret i marts 2018. Endnu er det da også den størrelse, der er længst fremme i processen, al den stund at den i sidste måned blev typecertificeret, ligesom den er tiltænkt anvendt på flere af Ørsteds første amerikanske havvindprojekter.

Da Equinor og SSE i september lagde sig fast på møllevalget til Dogger Bank, var møllen imidlertid vokset med en megawatt. Mens den nu blot tre måneder senere altså har fået lagt yderligere knap 8 pct. til den nominelle kapacitet et år længere ude i fremtiden.

Dermed matcher GE nu teknisk set Siemens Gamesa, der i maj lancerede sin 14 MW-mølle, der ventes i kommercielt salg fra 2024. Markedslederen markerede dog allerede ved annonceringen, at havmøllen fra begyndelsen også kan fås i 15 MW.

GE sejler forbi Vestas

Den tredje af de vestlige havmølleproducenter, Vestas, har endnu ikke lanceret en eventuel afløser til sin V164'er, der i sin største version er på 10 MW.

Det er dog ikke kun på møllestørrelsen, at GE aktuelt slår Vestas med betydelige længder. Det samme gør sig også gældende, når det kommer til tykkelsen på ordrebogen. Det altså selv om GE først om to år har en reel havmølle klar til levering.

Med valget som foretrukket leverandør på tredje fase af Dogger Bank har GE nu 2,4 GW i faste ordrer samt yderligere 3.220 MW i form af betingede ordre og foretrukne valg. Samlet giver det aktuelt godt 5,6 GW, hvilket er næsten 40 pct. mere, end de 4.059 MW havvind Vestas har sikret sig eller er foretrukket på.

Skiftet i havvindens hierarki skyldes blandt andet, at Avangrid og Copenhagen Infrastructure Partners – som Vestas netop har købt sig ind i for et milliardbeløb – i begyndelsen af måneden ombestemte sig i møllevalget på projektet Vineyard Wind. Nu foretrækkes GE frem for de Vestas-møller, der var det oprindelige valg.

Verdens største havmøllepark er i banken

Vineyard Wind dropper MHI Vestas – skifter til GE

GE's Haliade-X opnår fuldt certifikat

MHI Vestas klar med ny mølle "om et par måneder"

GE's havmølle vokser en megawatt

Siemens Gamesa lancerer 14 MW-mølle

Vindmølleproducent lancerer verdens største vindmølle

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også