Ny sol og vind er de billigste energikilder i det meste af verden

En analyse foretaget af BloombergNEF forudsiger, at kul- og naturgasproduktion inden for fem år bliver dyrere end vind og sol.
Foto: Lars Skaaning/POLARCHIVE
Foto: Lars Skaaning/POLARCHIVE

I fremtiden bliver det billigere at anlægge nye faciliteter for vedvarende energi, end det bliver at drive flere af de allerede eksisterende kul- og naturgaskraftværker. Sådan lyder en analyse fra BloombergNEF, der forventer en tydelig ændring i valget af energi de kommende fem år.

Og det er ikke en analyse, BloombergNEF står alene med.

Ifølge en rapport fra Irena, Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi bliver nye projekter indenfor vedvarende energi billigere end de operative omkostninger ved at drive et stigende antal af allerede eksisterende kulkraftværker.

Der bliver også en større efterspørgsel på vedvarende energi eftersom flere lande vælger at fokusere mere på klimavenlige alternativer til energi, mens de fossile brændstoffer bliver valgt fra. Derudover er der sket en udvikling, der har medført, at man i dag kan generere langt mere vedvarende energi for færre penge, end man kunne for blot ti år siden.

Foto: BloombergNEF
Foto: BloombergNEF

”Sol- og vindkraft har haft en imponerende læringskurve siden 2010. En stigende implementering, teknologiske forbedringer og mere erfaring fra både lande og udviklere, har givet en højere kapacitet og lavere omkostninger over tid,” lyder det i rapporten fra Irena.

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at den primære energiefterspørgsel vil falde for olie, kul, naturgas og atomkraft, mens vedvarende energi forventes at stige med 1 pct. Dertil er solenergi ifølge IEA ved slå kul som den billigste energikilde.

Kulkraftværker, der laver omtrent 1.200 GW vil inden 2021 blive dyrere at drive, end det vil være at anlægge et splinternyt solcelleanlæg, lyder vurderingen fra Irena.

Økonomien sætter grænser

Men der er alligevel en økonomisk bestemt grænse for spredningen af ​​den slags kilder til ren energi, lød det fra BNEFs cheføkonom Seb Henbest på forskergruppens årlige konference i London mandag. Der vil komme et tidspunkt for hvert land, hvor mætningspunktet er nået, fordi teknologien ikke længere reducerer produktionsomkostningerne, når man sammenligner med at drive den eksisterende produktionsflåde.

Disse begrænsninger kan ifølge BNEF betyde, at vedvarende energi ikke kommer til at optage mere end 80 pct. af markedet for elproduktion, alt afhængigt af de lokale forhold. Selv i Europa, der har nogle af de hårdeste politikker, der tilskynder vedvarende energi og modsætter fossile brændstoffer, vil vind og sol sandsynligvis ikke overstige 80 pct. af det samlede udbud.

Soludvikler: Grønne certifikater er en skadelig fidus

Sverige og Norge enige om aftale om støttestop for vind og sol

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også