Reddet fra konkurs: Leverandør til fjernvarmen får brug for kapitalstærk partner

"Vores fremtid i varmepumpemarkedet afhænger af, om vi finder en kapitalstærk partner," siger adm. direktør Ole Nygaard, der håber at lande en aftale med kapitalstærk, industriel partner senere i år efter at have købt aktiviteterne i konkursramt selskab.
Foto: PRVictor
Foto: PRVictor

Totalentreprenøren og leverandør af store varmepumper til en række af landets fjernvarmeselskaber, Victor Energi- & Køleteknik i Frederikshavn, får brug for en kapitalstærk partner i det milliardstore danske marked for varmepumper de kommende år, og som kun lige befinder sig i sin spæde start.

Det siger direktør og indehaver Ole Nygaard, der forleden købte aktiviteterne ud af sit tidligere konkursramte selskab, Victor DST, efter nogle ugers intense forhandlinger med banker, kreditorer og kunder i virksomheden.

"Nu har vi haft et uheld (konkursen, red.), men det betyder ikke, jeg har mistet troen på vores anlæg og teknologi. Det kræver rigtig meget kapital, når vi skal stille økonomiske entreprenørgarantier på 15 pct. af kontrakterne. Det kræver store muskler. Vi havde lidt økonomiske muskler, men slet ikke tilstrækkeligt til, hvad der kræves i markedet fremadrettet," siger Ole Nygaard.

Derfor leder virksomheden i dag aktivt efter en ny investor i virksomheden, og ifølge Ole Nygaard har en industriel partner med kendskab til markedet højeste prioritet frem for partner, der primært kan stille kapital rådighed.

"Vi har fået nogle henvendelser, som vi afdækker i øjeblikket. Vores fremtid i det her segment, varmepumpemarkedet, afhænger af, om vi finder en partner. Det er der slet ingen tvivl om, og det helst gå forholdsvis hurtigt. Jeg forventer, at vi i løbet af efteråret har fundet en partner med henblik på en aftale, eventuelt i starten af det nye år," siger Ole Nygaard:

"Når først vi får en investor ind, er casen lige til. Der er kæmpe marked i det her, hvor vi taler om elektrificering af samfundet og den grønne omstilling, ligesom det kan udbredes til eksport, hvor der er veludbyggede fjernvarmenet, bl.a. i Nordtyskland, en del af Benelux-landene og mange steder i Østeuropa. Derfor er jeg optimist, men det vigtige for mig bliver, at det bliver en partner, der kan bidrage med noget til vores virksomhed og ikke bare har en stor pengetank. Det vil give mest mening" understreger han.

Ole Nygaards mulighed for at købe aktiviteterne ud af det konkursramte Victor DST og dermed fortsætte driften i et nyt juridisk setup var ikke mindst drevet af de igangværende arbejder med syv varmepumpeprojekter, hvoraf flere har en kontraktværdi på et godt stykke over 100 mio. kr. I runde tal udgør den aktuelle ordrebeholdning i virksomheden ca. 200 mio. kr.

Foruden aftalen med det nye selskab, blev der nemlig indgået aftaler med kredsen af fjernvarmeselskaber, der tager hånd om de eksisterende projekter, som ifølge kurator var grundstenen og årsagen til, at der blev sat et nyt selskab op dermed at fortsætte aktiviteterne.

Milliardmarked

Ole Nygaard vurderer, at der i øjeblikket er planlagt projekter, hvor fjernvarmeselskaber skal etablere varmepumper, til en værdi af omkring én mia. kr., og som skal realiseres over de kommende år.

"Dertil kommer de projekter, vi endnu ikke har kendskab til, men der er store planer i øjeblikket, hvor værker skal omstille fra gas. Derfor er vores forventning selvfølgelig, at markedet er meget stort de kommende 5-7 år. Min vurdering er, at der lige er ca. 200 MW varme med varmepumper under opførelse, og det danske fjernvarmemarked er omkring 18 gange større, som det, der er installeret," siger han.

Mens Ole Nygaard anslår, at en håndfuld danske virksomheder er i stand til at levere store varmepumpeanlæg, er der flere internationale aktører i markedet.

I Esbjerg er større internationale leverandører prækvalificeret til levering af varmepumper til Din Forsyning. Det er det franske energiselskab Engie, Siemens, MAN, Johnson Controls og Gea.

Installering af varmepumper i en lang række fjernvarmeselskaber er vokset eksplosivt i år, men der skal ske en tre- eller firedobling af den samlede kapacitet fra varmepumper i forhold til det nuværende niveau, hvis sektoren skal nå sit mål i sin ambitiøse klimaplan om ren grøn energi i fjernvarmen i 2030.

Samtidig anslås det, at det vil kræve investeringer i varmepumper på over 10 mia. kr. for nå målet.

I år er der installeret i alt 66 varmepumpeanlæg, der bringer den samlede varmeydelse, installeret kapacitet, op på knap 379 MW. Væksten i installerede varmepumper i 2020 overstiger langt over de foregående år. 

Fjernvarmeselskaber sikrede nyt liv til konkursramt producent af varmepumper

Varmepumper i fjernvarmen vokset eksplosivt men aftager i 2021

Siemens: Nu kommer ketchup-effekten for store varmepumper 

Konkursramt varmepumpevirksomhed genopstår 

Siemens' nye topchef vil måles på CO2 og dansk konkurrenceevne 

Fjernvarmen i hård politisk kamp mod massive besparelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også