Fjernvarmeselskaber sikrede nyt liv til konkursramt producent af varmepumper

Syv store varmepumpeprojekter har været grundstenen i redningen af producenten Victor, oplyser kurator Jørgen Hauschildt, Bech Bruun. Selskaberne var i fare for at miste millionstøtte fra energispareordning.
Foto: HOFOR
Foto: HOFOR

Syv fjernvarmeselskaber var på vippen med deres installering af store og kostbare varmepumper, da totalentreprenøren og producenten Victor DST i Frederikshavn i slutningen af august blev erklæret konkurs.

Det oplyser kurator i konkursboet, advokat Jørgen Hauschildt, Bech-Bruun.

Netop de igangværende store varmepumpeprojekter spillede en afgørende rolle i den økonomiske redning af virksomheden, der blev en realitet sidste weekend, efter at indehaver og direktør Ole Nygaard havde stiftet et nyt selskab og afgav et tilbud på aktiviteterne, som banken og konkursboet accepterede.

Dermed blev aktiviteterne solgt til Ole Nygaards nye selskab.

"I den sammenhæng spiller det selvfølgelig en vigtig rolle, at der nu er en enhed på plads, der kan færdiggøre de arbejder, der var i fuld gang på en række fjernvarmeværker. Jeg tror rigtig mange er glade for, det her lykkedes," siger Jørgen Hauschildt.

Foruden aftalen med det nye selskab er der indgået en række aftaler, der tager hånd om de eksisterende projekter, som har været grundstenen og årsagen til, at der blev sat et nyt selskab op for dermed at redde de syv fjernvarmeværkers kontrakter med den nordjyske virksomhed, der ved konkursbegæringen havde over 150 ansatte.

"Uoverskueligt alternativ"

"Det har stor økonomisk betydning for værkerne, at projekterne kommer i gang med det samme, og at ikke bare endte med en konkurs. Alternativet til videreførelsen ville have været uoverskueligt," understreger Jørgen Hauschildt og henviser til terminer, der skal overholdes. Ikke mindst i forhold til de offentlige tilskud, der er ydet til fjernvarmeselskaberne varmepumpeprojekterne gennem den statslige energispareordning.

Han vurderer ikke, at rekonstruktionen vil efterlade kreditorer med økonomiske tab, når aktiviteterne er flyttet over i et nyt selskab, Victor Energi- & Køleteknik.

"Hvis det går, som det skal, sikrer videreførelsen værdien af de igangværende arbejder og værdierne i det hele taget i balancen. Hvis alt kuldsejlede havde vi set en nedsmeltning, hvor de igangværende projekter og debitorbeholdningen var forsvundet med masser af krav fra kreditorer og med tab for værkerne og i selskabet til følge," siger Jørgen Hauschildt:

"Med det her redder vi, hvad reddes kan."

EnergiWatch forsøger at få en kommentar fra Ole Nygaard, der mandag udtalte til lokale medier, at det nye selskab med en kapitalstærk partner vil have den bedste forudsætning for at få succes.

Alene Svendborg Fjernvarme risikerede at misse en deadline for at opnå tilskud fra energispareordningen på 30 mio. kr. til sit projekt med en stor varmepumpe, da Victor blev erklæret konkurs.

Blandt de igangværende projekter, som det nye Victor Energi- & Køleteknik nu kan videreføre nævnes fjernvarmeselskaberne i bl.a. Farum, Frederikshavn, Skagen og Odense

Farum Fjernvarme er tæt på at færdiggøre det, der ifølge selskabet bliver Sjællands største varmpumpeanlæg på 16,1 megawatt i effekt, når anlægget er i fuld drift i begyndelsen af 2021. Et anlæg, der koster mellem 125 millioner og 135 mio. kr. at opføre.

Tilsvarende er Forsyningen i Frederikshavn tæt på færdiggørelse og drift af et anlæg i samme størrelsesorden.

"Vi har fulgt det (Victors økonomiske problemer, red.) på sidelinjen, og vi glæder os over, at virksomheden har mulighed for at færdiggøre arbejdet, hvilket ville have været et dyrt scenarie," siger forsyningschef Lars B. Østergaard i Frederikshavn. 

Boom i varmepumper

Installering af varmepumper i fjernvarmeselskaberne er vokset eksplosivt i år.

I år er der installeret i alt 66 varmepumpeanlæg, der bringer den samlede varmeydelse, installeret kapacitet, op på knap 379 MW. Væksten i installerede varmepumper i 2020 overstiger langt over de foregående år. 

Året før blev der installeret blot fem anlæg, mens det i 2021 går noget ned ad bakke, hvor der kun er planlagt installering og idriftsættelse af 16 anlæg, viser tal fra Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

Væksten i indeværende år tilskrives især energispareordningen, der udløser tilskud i forhold til den opnåede energibesparelse. Ordningen udløber i sin nuværende form ved udgangen af i år.

Konkursramt varmepumpevirksomhed genopstår  

Varmepumper i fjernvarmen vokset eksplosivt men aftager i 2021

Leverandørs konkurs kan koste Svendborg Fjernvarme 30 mio. kr.  Siemens: Nu kommer ketchup-effekten for store varmepumper

Ny alliance vil indfri varmesektorens klimapotentiale

Fjernvarmen i hård politisk kamp mod massive besparelser

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også