Nordmænd arbejder på energiø på grænsen til Danmark

Aker Solutions nyetablerede norske havvindselskab planlægger 1,7 GW i Norge og har fundet joint venture-partner at byde med i den skotske licensrunde. Derudover ses der også kigges mod Sydeuropa og Asien.
Foto: Aker Solutions
Foto: Aker Solutions

De seneste tre datterselskaber, Aker Solutions har etableret, understreger selskabets nyfundne havvindambitioner. Med navnene Nordavindar, Sønnavindar og Vestavindar Offshore Wind AS kræver det ikke meget fantasi at forestille sig, at det norske selskab pønser på at byde sig til, når Norge til januar åbner op for de to havvindområder Utsira Nord og Sørlige Nordsjøen 2.

Efter offshoreselskabets annoncering for tre uger siden, at såvel havvind som CCS udskilles i selvstændige, børsnoterede selskaber, er det måske heller ikke overraskende. Men i en investorpræsentation onsdag åbner selskabet lidt mere op for, hvad ambitionerne er inden for de to teknologier.

For Aker Offshore Wind satses der I Norge på det 500 MW flydevindsprojekt Vestavindar i Utsira-området, hvor havdybderne er 220-280 meter. Mens der i det større område i den sydlige del af Nordsøen på grænsen til Danmark arbejdes på Sønnavindar-projektet på 1,2 GW. Med havdybder på 50-70 nævnes både flydemøller som en mulighed men med bundmonterede fundamenter som mest sandsynlig.

Havvindselskabets tidslinje er, at der i 4. kvartal indgås PPA'er, mens der træffes endelig investeringsbeslutning på projekterne i 1. kvartal 2024. Det skal gøre det muligt at tage Vestravindar i drift i 4. kvartal 2026, mens COD for det større Sønnavindar angives lidt bredere som 2026-29. I begge tilfælde vil Aker Offshore Wind arbejde i konsortium med en "strategisk partner" med et ejerskab på op til 50 pct.

Norske PTX-ambitioner

Nok så interessant er dog de videre planer end blot at etablere havmølleparker. Det nyetablerede selskab vil samarbejde med Aker BP om at "drive industrialisering i havvind og dermed skabe en mulighed for storskala-elektrificering af NCS [den norske kontinentalsokkel, red.]", skriver selskabet i præsentationen.

Om end der fremhæves, at Aker BP har planer om at gøre Nord for Alvheim – der er en del af Noaka-området – til verdens første energipositive udviklingsfelt, rækker planerne dog længere end til elektrificering af de norske olie- og gasplatforme. Der nævnes også mulighederne for at etablere en energiø. Til det formål peges på platformen på Akers gamle Valhalla-felt, der er beliggende på grænsen til dansk sokkel.

"De to projekter under udvikling, Sønnavinar og Vestavindar, forsøger i faser at realisere visioner om power hub-infrastruktur og en energiø til strømeksport til Kontinentaleuropa, produktion af brint/ammoniak og ladestationer til vedvarende shipping," skriver Aker Offshore Wind.

Da den norske regering i juni annoncerede åbningen af licensområderne, blev muligheden for at koble produktionen direkte til Danmark da også nævnt.

"Det kan være aktuelt at knytte en eventuel udbygning i Sørlige Nordsjø II til elnettet i et andet land end Norge," lød det i et skriftligt svar til EnergiWatch fra det norske energiministerium.

Ser mod Italien

Det er dog ikke kun i hjemlandet, Aker Offshore Wind har ambitioner om at etablere havvindparker. Nordmændene har tidligere meddelt sin intention om i at deltage i den skotske licensrunde, der blev skudt i gang i juni, og som Aker forventer vil føre til samlet 10 GW. Men i præsentationen bemærkes det, at der er lavet en aftale om at lægge et bud i joint venture med et "anerkendt forsyningsselskab".

I videre forstand har selskabet også ambitioner endnu længere væk.

Konkret i USA og Sydkorea, hvor det kommende børsnoterede selskab overtager Aker Solutions ejerskab i det californiske flydevindsprojekt Redwood Coast, der udvikles sammen med EDPR/Engie, samt de 30,3 pct. i det koreanske selskab KF Wind, der er blandt de fem udviklere, der har indgået en hensigtserklæring med byen Ulsan om at bygge parker.

Mens der i kategorien for "mulige markeder - nøje overvåget" nævnes Japan, Frankrig, Vietnam og Italien.

Verdens største i CCS

Hvad angår Akers andet nye ben, Aker Carbon Capture, er den simple ambition at være verdens største i segmentet i 2030.

Aker Solutions udskiller havvindforretning

Endnu en dansk havvindsindsprøjtning kan komme fra Norge

Norge åbner for 4,5 GW havvind

Aker vil undersøge havvind på nyt kæmpefelt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også