EnergiWatch

Transplantation kan give Norge 4,5 TWh ny vandkraft

Hvis ældre løbehjul i de norske vandkraftværker bliver udskiftet med moderne, vil der med et sviptag være 4,5 TWh ekstra strøm i det norske system.

Foto: PR / Statkraft

I ethvert vandkraftværk udgør løbehjulet, som er hjulet med skovle, der sættes i rotation af vandet, det bankende hjerte.

Mange af dem er dog efterhånden aldrende. Den største udbygning af den norske vandkraft skete i efterkrigstiden og rundt omkring i broderlandet står vandkraftværker med nærmest antikke løbehjul på op til 100 år.

Der er derfor mange megawatt timer at hente i transplantioner og udskiftning af løbehjul. Helt præcist 4,5 TWh, skriver Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE, i en ny analyse.

De har undersøgt potentialet i alle kraftværker på mere end 10 MW, hvilket udgør omkring 90 pct. af de 135,6 TWh, som vandkraft årligt producerer i Norge.

Unavngivet.png
Illustration af potentiale ved udskiftning efter installationsår af løbehjulet. Foto: Foto: NVE

NVE understreger, at de 4,5 TWh kan opnås blot ved at udskifte løbehjulet til en moderne model, og at man dermed kan anse det for en lavthængende frugt.

Opgradering eller vindenergi

Vandkraft omhandler ikke blot vandkraftværker. Diskussionen om opgradering af gamle værker spiller nemlig direkte ind i behovet for vindenergi.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har dog tidligere peget på, at i takt med elektrificeringen af samfundet vil Norges strømforbrug stige fra lige over 130 TWh til 157 TWh i 2035.

Her peger vindmodstandere på, at det hul kan udfyldes af opgradering og udbygning af eksisterende vandkraft.

Potentialet for opgradering af vandkraftværker i Norge er der ganske stor uenighed om. NVE har tidligere meldt et potentiale om 6 TWh ud, mens professor ved Norges tekniske universitet NTNU, Leif Lia, tidligere har peget på 20-30 TWh og industrien ofte ligger på omkring 10 TWh.

Vandkraftselskab med store vindambitioner skal bygge 160 MW

Svag strøm straffer Statkraft

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere