EnergiWatch

Energiprofessor: Dansk miniprojekt med spild- og fjernvarme har globalt potentiale

Det kan blive starten på et internationalt gennembrud, når teknologiselskabet Asetek mandag sender den første overskudsvarme fra sit datacenter ind i fjernvarmenettet i Aalborg, mener professor. Potentialet har bevågenhed i Folketinget.

Foto: PRAsetek

Det udgør en brøkdel af de planlagte datacentre i Danmark med brug af spilvarme i stor skala som bl.a. Facebook i Odense.  Men teknologien bag har landspolitisk bevågenhed i et miniprojekt, som af energiprofessor Henrik Lund betegnes som et internationalt gennembrud, når teknologiselskabet Asetek fra sit minidatacenter i Aalborg mandag den 3. februar begynder at levere overskudsvarme fra virksomhedens vandkølede servere til byens fjernvarmenet.

"I en CO2-sammenhæng og fra en fjernvarmevinkel må det være interessant, at det teknisk har bevist sig rentabelt at erhverve spildvarme fra et datacenter for en overskuelig tilslutningsomkostning. Ekstra interessant bliver det, fordi vi hos Asetek hermed dokumenterer, at det faktisk ikke er nødvendigt med kostbare eksterne varmepumper i forhold til udnyttelse restvarme fra netop datacentre. Den høje temperatur på spildvarmen fra Aseteks datacenter gør den spændende som et alternativ til især fossile brændsler, både når det kommer til pris og miljø," forklarer stifter af og CEO i Asetek A/S, André Sloth Eriksen, i en meddelelse.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs