EnergiWatch

Energiprofessor: Dansk miniprojekt med spild- og fjernvarme har globalt potentiale

Det kan blive starten på et internationalt gennembrud, når teknologiselskabet Asetek mandag sender den første overskudsvarme fra sit datacenter ind i fjernvarmenettet i Aalborg, mener professor. Potentialet har bevågenhed i Folketinget.

Foto: PRAsetek

Det udgør en brøkdel af de planlagte datacentre i Danmark med brug af spilvarme i stor skala som bl.a. Facebook i Odense.  Men teknologien bag har landspolitisk bevågenhed i et miniprojekt, som af energiprofessor Henrik Lund betegnes som et internationalt gennembrud, når teknologiselskabet Asetek fra sit minidatacenter i Aalborg mandag den 3. februar begynder at levere overskudsvarme fra virksomhedens vandkølede servere til byens fjernvarmenet.

"I en CO2-sammenhæng og fra en fjernvarmevinkel må det være interessant, at det teknisk har bevist sig rentabelt at erhverve spildvarme fra et datacenter for en overskuelig tilslutningsomkostning. Ekstra interessant bliver det, fordi vi hos Asetek hermed dokumenterer, at det faktisk ikke er nødvendigt med kostbare eksterne varmepumper i forhold til udnyttelse restvarme fra netop datacentre. Den høje temperatur på spildvarmen fra Aseteks datacenter gør den spændende som et alternativ til især fossile brændsler, både når det kommer til pris og miljø," forklarer stifter af og CEO i Asetek A/S, André Sloth Eriksen, i en meddelelse.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs