EnergiWatch

Fransk vindudbud bryder fri af dødvande

Med tildeling af mere end fire gange så mange megawatt som i det forrige franske udbud af landvind faldt priserne markant. Dog kun marginalt i forhold til landets første udbud.

Foto: Boralex

Der synes atter at være grøde i det franske landvindmarked. I det tredje udbud siden overgangen fra fast støtte fik 21 projekter med en samlet kapacitet på 516 MW tildelt kapacitet.

Det meddeler det franske energiministerium.

"Udviklingen af landvind er en grundpille i Frankrigs energi- og klimastrategi og et vigtigt håndtag for at nå målet om nuludledning af klimagasser i 2050. Jeg glder mig over atter at understøtte udviklingen i sektoren gennem valget af 21 nye projekter, der vil gøre det muligt at installere 150 nye vindmøller," siger energiminister Francois de Rugy.

Hvor stor bydernes samlede kapacitet var nævnes ikke. Men eftersom udbuddet var på 500 MW blev det under alle omstændigheder godt og vel udfyldt. Hvilket står i stark kontrast til det forrige udbud i efteråret, hvor 118 MW blev tildelt på grund af franske projektudvikleres store problemer med at få tildelt de nødvendige tilladelser i tide.

Prisfald på 3,7 pct.

Det afspejlede sig også i priserne ved det forrige udbud. Disse blev således ikke oprindeligt udmeldt, men i forbindelse med dette seneste udbud noteres det, at den gennemsnitlige sikrede 20-årige pris lå på 68,7 euro/MWh (51,3 øre/kWh).

At prisen for projekterne falder i forhold til det forrige udbud er derfor heller ikke usædvanligt. Med en gennemsnitspris på 63 euro/MWh (47 øre/kWh) er reduktionen på ganske anseelige 8,3 pct.

Sammenlignet i stedet med det første franske udbud, der endte med priser på 65,4 euro/MWh (48,8 øre/kWh) er prisfaldet dog kun på noget mere beskedne 3,7 pct. Mens reduktionen i forhold til under det tidligere, tarifbaserede støtteregime er 12,5 pct., hvilket er markant mindre end i f.eks. Tyskland, der ligeledes har været udfordret af manglende tilladelser.

Boralex blandt vinderne

Hos den franske vindindustri hæfter man sig dog fortsat ved, at priserne er konkurrencedygtige.

"For hver ny etape vinder de franske vindmøller kampen om konkurrencedygtigheden og demonstrerer sit indiskutable bidrag til udviklingen af den rene energiproduktion og forsyningssikkerheden i vores land. Det er en fremragende ting for Frankrig og for franskmændene," konstaterer præsident for France Energie Eolienne (FEE), Olivier Perot.

Blandt vinderne i udbuddet er canadiske Boralex, der har sikret tildeling af tre projekter på 68,2 MW. Det svarer til en hitrate på næsten 60 pct. i forhold til de 118 MW, selskabet bød ind med, konstaterer udvikleren i en pressemeddelelse.

Boralex er blandt de største aktører på det franske marked med 951 MW vind-, sol- og termiske parker i drift samt yderligere godt en gigawatt under udvikling. Foruden på land er selskabet også blandt byderne i det igangværende udbud af havvindprojektet i Dunkerque. Her har canadierne dog meldt ud, at det i tilfældet at et vinderbud vil frasælge sine andele i konsortiet med Eneco, Van Oord og DGE på grund af risikoen.

Boralex vil sælge andel i fransk havvindbud efter ændret risikoprofil

Kun 118 MW ud af 500 MW uddelt på fransk vindudbud

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere