EnergiWatch

Grøn eksport under pres: Cowi-boss advarer imod magelig klimahovedpude

Den danske eksport af grøn teknologi er faldet tre år i træk. Cowi-topchef advarer imod, at Danmark lægger sig for godt til rette på hovedpuden, mens klimaministeren vil forsøge at vende skuden ved bl.a. at gennemføre ti anbefalinger fra regeringens grønne vækstteam.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er klar til at gennemføre alle ti anbefalinger fra det grønne vækstteam. Her ses han til et seminar hos Cowi, hvor adm. direktør, Lars-Peter Søbye, sidder nede i venstre hjørne af billedet. | Foto: PR

Selvom Danmark normalt praler af at være i førertrøjen, når det kommer til at sikre den grønne omstilling, er der flere steder, hvor det ikke ser så godt ud, som det burde.

Sådan lyder opråbet fra Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi og formand for regeringens grønne vækstteam, der for en måned siden overrakte ti anbefalinger til klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Anbefalingerne skal blandt andet hjælpe til med at sætte skub på virksomheders grønne eksport.

Lars-Peter Søbye havde fredag inviteret en lang række erhvervsledere og fagfolk til seminar hos Cowi i Lyngby, ligesom klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) også var inviteret med.

"I 2017 faldt den grønne eksport faktisk. Hvis man kigger på, hvor mange grønne startups, der etableres i Danmark, må vi også erkende, at der ligger vi langt bagefter i forhold til de lande, vi plejer at sammenligne os med. Hvis man kigger på den værdiskabelse, der sker inden for det grønne område, så er den også ringere i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Derfor er der ikke tid til at ligge på hovedpuden og sige, at her går det godt," sagde Lars-Peter Søbye i sin introduktion til seminaret.

Faldet tre år i træk

Energistyrelsen laver hvert år i samarbejde med Dansk Industri og Dansk Energi en opgørelse af Danmarks eksport af energiteknologi.

Den seneste rapport viser, at eksporten af grøn energiteknologi faldt med 8,3 pct. fra 42,8 til 39,2 mia. kr. fra 2016 til 2017. Det er tredje år i træk, at eksporten af grøn energiteknologi er faldet.

Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) anerkender, at Danmark er udfordret på den grønne eksport, og at skuden nu skal vendes.

"Eksporten har i en årrække haft en opadgående tendens, men den er lidt vigende nu. Der har vi en fælles udfordring," siger Lars Christian Lilleholt til PolicyWatch og fortsætter:

"Den førsteplads, vi har, er ikke givet. Den skal der kæmpes for og holdes fast i. Det har jeg meget fokus på. Men der bærer virksomhederne også et ansvar, så derfor synes jeg, at et samarbejde som det her er rigtig godt."

Vigtigt at frigive data

Samarbejdet, som ministeren henviser til, er de anbefalinger, som vækstteamet for grøn energi- og miljøteknologi har lavet.

I alt er der ti anbefalinger, og de handler om alt fra frigivelse af data fra eksempelvis DMI til bedre adgang til kapital til grønne iværksættervirksomheder.

Netop frigivelse af data var et af de temaer, der gik igen på fredagens seminar, og som både Lars-Peter Søby og flere fagfolk vendte tilbage til som noget af det, der for alvor kan sætte Danmark på det grønne verdenskort.

"Vi skal have sat data fri på en helt anden måde, end vi har i dag. Hvis vi ude i virksomhederne kan få adgang til flere forbrugerdata og dermed ny viden, så kan vi komme op med nye typer løsninger, og der kan opstå helt nye virksomheder. Det gør, at man også kan lave nye produkter," siger Lars-Peter Søbye.

Klimaudspil og grønt vækstteam

I forsøget på at sætte strøm til den grønne omstilling bliver der arbejdet på flere fronter. Danmark er forpligtet af EU til at reducere CO2-udledningen med 39 pct. frem mod 2030 i forhold til 2005-niveauet.

Det er for at leve op til Paris-aftalen, der blev indgået i 2015 på COP21.

For at nå et stykke ad den vej fremlagde regeringen i efteråret et klimaudspil, som bl.a. skal sende flere grønne biler ud på de danske veje.

Dele af udspillet er gennemført, mens Lars Christian Lilleholt tidligere har bebudet, at nogle af initiativerne fra klimaudspillet først kan gennemføres efter et folketingsvalg.

Derudover har regeringen bl.a. det grønne vækstteam, som altså er kommet med ti anbefalinger. Ifølge Lars Christian Lilleholt er han klar til at omdanne alle ti anbefalinger fra ord til handling.

"Det er ti gode anbefalinger, og jeg kan skrive under på dem alle ti."

Hvornår kan de så blive gennemført?

"Så hurtigt som muligt."

På den her side af et valg?

"Så hurtigt som muligt. Det kan jeg ikke stå her og fortælle, hvornår det bliver. Men jeg har tænkt mig at arbejde videre med det her. Det kan gå relativt hurtigt. Jeg er positiv," siger Lars Christian Lilleholt.

Regeringens vækstteam høster ros i branchen

Kortlægning af forbrugsdata skal give mere grøn energi

Danske spydspidser skal booste energieksporten på nøglemarkeder

Regeringens vækstteam forventer resultater inden for to år 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs