"Der bliver ikke givet noget ved dørene i USA"

Elprisen på Ørsteds Rhode Island vindprojekter viser, at der ikke bliver givet noget ved dørene i USA. Man skal være villig til at byde meget aggressivt for at være med på det amerikanske marked, lyder det fra analytiker.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF RITZAU FINANS

Rhode Island har meldt den pris ud, som Ørsted kan få de næste 20 år på det 400 MW store Revolution Wind-projekt i den nordlige amerikanske stat, som Ørsted købte sidste år i maj af Deepwater Wind.

Det er guvernør Gina M. Raimondo, der torsdag aften kunne fortælle, at prisen nu var fastsat til 98,425 dollar per megawatt-time.

Og Morten Imsgard, der er analytiker i Sydbank, siger, at det var det ventede niveau.

"Man kan sige, at prisen var som frygtet. Og den viser bare, at der ikke bliver givet noget ved dørene i USA. Man skal være villig til at byde meget aggressivt for at være med på det amerikanske marked," siger Morten Imsgard.

Tabte til Deepwater

Ørsted bød selv i sin tid på projektet i Rhode Island med tabte til Deepwater Wind. Efterfølgende købte Ørsted så projektet ved Rhode Island på 400 megawatt (MW), og med i købet var også et projekt i Connecticut på 300 MW samt South Fork-projektet på omkring 130 MW ved New York.

"Man kan sige, at det giver mening at være i Rhode Island, fordi Ørsted også købte flere andre projekter af Deepwater, og dermed kan få et brohoved ind på det amerikanske marked. Men umiddelbart ligner det isoleret et projekt, der vil give et lavt afkast til aktionærerne," vurderer Sydbank-analytikeren.

"Men Ørsted kan få nogle stordriftsfordele, og det er nok dem, der gør, at det kan betale sig," siger Morten Imsgard.

Vineyard Wind, der er konkurrent til Ørsted, vandt i maj sidste år retten til at opføre en havvindmøllepark på 800 MW ud for Massachusetts, og her endte prisen på 84,23 dollar per megawatt-time.

"Set i det lys, ligger Rhode Island-prisen bedre. Men det var niveauet, som jeg havde regnet med," påpeger analytikeren.

Tidshorisonten er en faktor

Tidshorisonten er også en faktor, der er værd at kigge på, siger Morten Imsgard. Det ventes, at byggeriet af havvindparken i Rohde Island går i gang i 2020 og står færdigt i 2023. Men da der ikke er gamle havvindparker - endnu - er det vanskeligt at sige, hvordan standen af eksempelvis møllevingerne vil være efter 15 år i brug.

"Der mangler langsigtede test af møllerne. Så der er større usikkerhed ved de her projekter," siger Morten Imsgard.

Ørsted får mere end CIP for havvind i USA

Ørsted overvejer hollandsk kovending

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Nordex

Nordex får spansk ordre på 124 MW

For abonnenter

Læs også