Britisk studie: Kæmpe potentiale i flydende havvind

Flydende havmølleparker bliver centrale i fremtidens havvind og skaber tusindvis af nye jobs, viser nyt studie fra den skotske myndighed Crown Estate Scotland.
Foto: Øyvind Gravås / Woldcam / Equinor
Foto: Øyvind Gravås / Woldcam / Equinor

Flydende havmølleparker kan i fremtiden indtage en markant rolle i udviklingen af hele forsyningskæden i offshorevind og bidrage med 10 gigawatt i Storbritannien i 2050 eller en femtedel af det samlede mål om 50 gigawatt.

Det viser en ny analyse fra Offshore Renewable Energy (ORE) bestilt af den skotske myndighed The Crown Estate Scotland, der administrerer statens jord- og landbesiddelser.

Analysen konkluderer, at der er et potentiale for 17.000 job og en samlet værdi i form af services og varer (GVA) på 33,6 mia. pund i 2050.

Udviklingen af flydende havmølleparker er i sin tidlige udviklingsfase. I Skotland er der i øjeblikket to test- og demonstrationsprojekter, mens der andre steder i Storbritannien er stor kommerciel interesse for fremtidige ligende projekter.

Og flydende vindparker får stigende betydning, hvis udviklingen af havvind fortsætter med at vokse, konkluderer analysen. Globalt vil potentialet være markant større end de permanente havmølleparker på grund af større vanddybder, der er egnet for de flydende parker, men kommercielt uegnet for permanente parker.

"På et tidspunkt, hvor behovet for at bekæmpe klimaforandringer aldrig har større, ligesom den offentlige støtte til udvikling, industrialisering og skabelse af nye kvalitetsjob er stigende, rammer mulighederne i flydende vindparker alle parametre. Tusindvis af nye job er lige til at plukke, hvis den rette offentlige støtte er til stede," siger Sian Wilson, udviklingschef i Crown Estate Scotland, i en meddelelse.

Internationalt er en stribe flydende havvindprojekter under udvikling. Tidligere i år annoncerede den norske oliekæmpe Equinor, at man er fast besluttet på at udvikle et nyt og potentielt kæmpemæssigt marked inden for flydende havvindmøller med udgangspunkt i Hywind i Skotland, verdens første flydende havmøllepark.

I september i år blev det annonceret, at dansk-japanske MHI Vestas skal levere møllerne til det, der bliver den hidtil kraftigste flydende vindpark i verden set i forhold til møllevalg, da selskabet er valgt som leverandør til Windfloat Atlantic projektet i Atlanterhavet ud for det nordlige Portugal.

Statoils flydende havmøllepark overgår forventninger 

Shell vil bygge flydende vindmølle med industriens grand old man

MHI Vestas skal rykke grænser med flydende møller i Portugal 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også