EnergiWatch

Ørsted køber amerikansk havvind-specialist

Den danske energikoncern betaler 3,3 mia. danske kroner for 100 pct. af aktierne i amerikanske Deepwater Wind. Det udvider Ørsteds portefølje af potentielle projekter med 3,3 GW.

Foto: PR Ørsted

Mens den danske udvikler af havvindmølleparojekter i USA ikke har haft det helt store held til at sikre sig projektrettigheder i det potentielle kæmpemarked, så sikrer Ørsted sig nu et solidt fodfæste i landet med et opkøb af selskabet Deepwater Wind.

Ørsted oplyser om det nye opkøb i en pressemeddelelse. Her fremgår det også, at man betaler 510 mio. amerikanske dollar for selskabet, hvilket svarer til 3,3 mia. danske kroner. For de penge overtager man alle aktierne i Deepwater Wind fra de tidligere ejere D.E. Shaw Group.

"Med denne transaktion skaber vi den førende platform for havvind i Nordamerika med det bedste fra to verdener: Deepwater Winds mangeårige ekspertise inden for udforskning, udvikling og godkendelse af havvindmølleprojekter i USA koblet med Ørsteds enestående resultater inden for teknisk udvikling, opførelse og drift af store havvindmølleparker," udtaler Martin Neubert, som er koncerndirektør for Ørsted Offshore Wind, i pressemeddelelsen.

Amerikansk vindportefølje vokser med 60 pct.

Deepwater Wind råder over en portefølje af potentielle projekter på 3,3 GW havvind i USA. Denne kombineres med Ørsteds på 5,5, og den nye sum på 8,8 GW svarer altså til en stigning på 60 pct. for det danske selskab.

"Dagens meddelelse konsoliderer Ørsteds position som verdens førende selskab inden for havvind med et stærkt fodfæste i Europa, Nordamerika og Asien/Stillehavsområdet," fortsætter Martin Neubert.

Det er ikke mere end to måneder siden, at Ørsted sidst var på større opkøb i USA. Her betalte man 3,7 mia. kr. for den amerikanske udvikler af landvindmølleprojekter Lincoln Clean Energy. Dette opkøb blev af Ørsted-direktør Henrik Poulsen beskrevet blandt andet som "endnu et skridt mod at udbygge vores tilstedeværelse i USA."

Ørsted oplyser, at man med Deepwater Winds portefølje vil kunne være til stede i i alt syv amerikanske delstater.

"Vi går en spændende tid i møde med at levere store grønne energiprojekter til husholdninger og virksomheder på USA’s østkyst. Ørsted vil bevare en stærk tilstedeværelse i Massachusetts og Rhode Island og vil naturligvis leve op til de lokale forpligtelser, som følger med Deepwater Winds projekter på den amerikanske østkyst," udtaler Thomas Brostrøm, der er administrerende direktør for Ørsted US Offshore Wind og chef for Ørsteds aktiviteter i Nordamerika, og henviser til de allerede igangværende projekter i USA.

Chef-miks skal styre nyt selskab

Ledelsen af den nye organisation bliver et miks af nuværende chefer hos Ørsted og nuværende chefer hos Deepwater Wind.

Efter planen bliver det også Thomas Brostrøm, der sammen med dem nuværende direktør for Deepwater Wind, Jeff Grybowski, skal lede den nye organisation. De får hjælp af formand og økonomidirektør David Hang, og endelig henter man Ørsteds Claus Bøjle Møller som driftsdirektør.

"Ørsted er blandt verdens største grønne energiselskaber og ægte pionerer inden for havvind. Vi er meget tilfredse med denne sammenlægning, som vil forene to fantastiske teams i arbejdet om at tilvejebringe store mængder grøn energi til USA’s befolkning i kystnære områder," udtaler Jeff Grybowski.

Opkøbet kommer til at løfte selskabets forventninger til anlægsinvesteringer (capex) i år. Dette nøgletal hæves fra mellem 16 og 18 mia. kr. til 23 og 25 mia. kr. Overtagelsen kommer ikke til at få nogen betydning for driftsresultatet (ebitda), oplyser Ørsted.

Ørsted oplyser i sin meddelelse, hvilke amerikanske projekter, man kommer til at råde over med opkøbet. Dem kan du, uredigeret, se her:

Deepwater Winds portefølje har en samlet potentiel kapacitet på ca. 3,3 GW, som omfatter:

– Block Island (30 MW), som er USA's eneste idriftsatte havvindmøllepark.

– Tre havvindmølleprojekter under udvikling i delstaterne Rhode Island, Connecticut, Maryland og New York med en samlet kapacitet på 810 MW; alle tre med langvarige elkøbsaftaler, som enten allerede er på plads eller er ved at komme det.

– Tre områder i delstaterne Massachusetts og Delaware, der er tildelt af det amerikanske 'Bureau of Ocean Energy Management' (BOEM). Alle områderne har god beliggenhed og kan potentielt udvikles til i alt ca. 2,5 GW havvindskapacitet. Ud af de 2,5 GW bliver 1,2 GW udviklet i et ligeværdigt joint venture med PSEG, der er et førende forsyningsselskab i New Jersey.

Ørsteds nuværende amerikanske havvindsportefølje har en samlet kapacitet på ca. 5,5 GW, som består af:

– Rettigheder til at udvikle op til 2 GW på Bay State Wind-projektet ud for Massachusetts' kyst. Ørsted ejer Bay State Wind i et joint venture med Eversource.

– Udviklingsrettigheder til op til 3,5 GW på Ocean Wind-projektet ud for New Jerseys kyst.

– I Virginia skal Ørsted opføre to 6 MW-vindmøller til fase ét af Dominion Energys havvindprojekt Coastal Virginia Offshore Wind. Ørsted har eneret til at drøfte en potentiel udvikling af op til 2 GW havvindskapacitet med Dominion Energy.

Siemens Gamesa-havpark tæt på realisering Enron-møller i Østersøen bliver sendt på pension Nuon skifter navn Danske aktier har kurs mod største fald i to år 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs