EnergiWatch

Trump leder efter smuthul ud af global klimaaftale

En kilde fra Donald Trumps inderkreds siger til et amerikanske medie, at den kommende præsident allerede er i gang med at analysere muligheder for få USA ud af klimaaftale.

Foto: Evan Vucci/AP/Polfoto

Menneskeskabte klimaforandringer er ifølge USA's kommende præsident, Donald Trump, en fiks idé, som der ikke er belæg for.

Derfor forsøger republikaneren ifølge flere medier at finde et smuthul, så han kan trække USA ud af den globale klimaaftale, der skal begrænse globale temperaturstigninger.

Trump har i sin valgkamp erklæret, at han vil trække USA ud af den store internationale klimaaftale, som der blev opnået enighed om i den franske hovedstad, Paris, ved COP21 i fjor.

Og Trump spilder ikke sin tid. Selv om han først tiltræder om godt to måneder, er han allerede travlt optaget med at analysere forskellige muligheder for at få USA ud af aftalen.  Det siger en kilde fra Trumps inderkreds til nyhedsbureauet Reuters ifølge det amerikanske medie Slate.

Trump-rådgiver varsler gyldne tider for olie og gas 

Aftalen, der blev indgået på klimakonferencen i Paris sidste år, er ratificeret af så mange lande, at den formelt trådte i kraft 4. november Umiddelbart er det dog ikke helt så enkelt for Trump at trække USA ud af Paris-aftalen. Processen varer netop i mindst fire år, altså i hele hans embedsperiode.

Men det vil han forsøge at finde en vej ud af, oplyser kilden til Reuters.

"En mulighed kan være at trække sig ud af 1992-konventionen, der er modertraktaten til Paris-aftalen. Dermed annulleres USA's engagement i begge (aftaler, red.) om et års tid. Man kan også simpelthen udstede en præsidentiel ordre om at slette den amerikanske underskrift fra Paris-aftalen," siger kilden.

Lilleholt en anelse bekymret over Trump 

Kommentator Will Oremus fra Slate håber, at Trump kommer på andre tanker om klimaet.

"På dette tidspunkt kan vi kun håbe på, at hans retorik om klimaforandringer viser sig at bestå hovedsageligt af varm luft, som tilfældet er med så meget andet han sagde under valgkampen," skrev Oremus for få dage siden.

Trump har også før overvejet at lukke det magtfulde miljøkontor EPA. Men måske ikke mere, og det kan gøre klimaskeptikeren Myron Ebell til ny chef, skrev Politico.com forleden.

USA er en af verdens største udledere af CO2 og har lovet at reducere sit udslip med mellem 26 og 28 procent inden 2025 i forhold til 2005.

Miljøorganisationer håber at omgå Trump i klimakampen

Trump får bank til at barbere kursmål for Vestas

Clinton eller Trump - en grøn eller sort vej frem for USA?

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs