EnergiWatch

Lilleholt en anelse bekymret over Trump

Valget af Trump bør give anledning til at påskønne den brede politiske enighed i Danmark om at være et grønt foregangsland, siger energiministeren.

Foto: John Locher/AP/Polfoto

Det vækker bekymring, at Donald Trump snart sætter sig i stolen som amerikanernes præsident.

Det siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), fordi republikanske Trump har givet udtryk for, at han vil melde sit land ud af Paris-aftalen fra december sidste år.

"Det giver selvfølgelig en anelse bekymring med nogle af de meldinger, vi har set fra Trump inden valget, med hensyn til ikke at ville implementere klimaaftalen. Men nu skal vi lige trække vejret og se på realiteterne," siger han.

Ministeren rejser fredag til Marrakesh, hvor han skal deltage i COP22, som skal samle op på topmødet i Paris i december sidste år.

Store spillere som USA, Kina, Indien, EU-landene samt et enigt dansk folketing har ratificeret aftalen, som trådte i kraft fire dage før det amerikanske valg.

Oliemogulen og klimaskeptikeren: Her er Trumps mulige energihold

Det er dog ikke bare lige til at trække sig fra aftalen, der blev vedtaget under COP21 i Paris, siger Lars Christian Lilleholt (V).

"Klimaaftalen er ikke en, man bare trækker sig fra - fra den ene dag til den anden. Når jeg ser den amerikanske politik på klimaområdet, bliver jeg meget glad for, hvordan vi driver klimapolitikken herhjemme med brede løsninger," siger han.

Valget af Trump bør give anledning til at påskønne den brede politiske enighed, der er et af de bærende elementer i Danmarks position som et grønt foregangsland, lyder argumentet fra ministeren derfor.

Klima- og energiministeren hæfter sig ved, at der er bred enighed om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Under valgkampen har Trump sagt, at han vil investere mere i kul og olie, rulle præsident Barack Obamas klimaplan tilbage og trække USA ud af klimaaftalen fra Paris.

I anledning af klimakonferencen i Marrakesh vil Lilleholt starte en kampagne, som skal køre på de sociale medier og gøre opmærksom på gode fortællinger om Danmarks grønne omstilling.

Miljøorganisationer håber at omgå Trump i klimakampen 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs