EnergiWatch

Jyder gruer for regeringens forligsåbning

Mens fremtiden for PSO-ordningen og de vedtagne initiativer i energiforliget er usikker, frygter erhvervslivet i Hvide Sande for områdets arbejdspladser.

I Øresund er der placeret vindmøller ved kysten. Om det også kommer til at ske ud for Hvide Sande er mere tvivlsomt.

Danmarks grønne omstilling synes, ja, under omstilling. Regeringens udmelding til Berlingske tirsdag morgen om at afskaffe PSO-ordningen i sin nuværende form kommer kort tid efter, at energiminister Lars Chr. Lilleholt over for samme avis åbnede op for at åbne energiforliget fra 2012 og pille det kystnære havvindmølleudbud ud af ligningen.

En melding der modtages med frygt i Hvide Sande. Her er formanden for Hvide Sande Service Group, en sammenslutning af 38 virksomheder og foreninger omkring den vestjyske by, bange for, at regeringens tiltag vil fjerne yderligere jobs fra landets randområder, der i høj grad er beskæftiget ved vindindustrien.

Lilleholt lægger op til at sløjfe kystnært udbud

For hvis det kystnære udbud sløjfes med henvisning til, at havvind er for dyrt, er det også med til at bremse den udvikling, der har gjort teknologien langt billigere over det seneste årti, siger formand Steen Davidsen til DR.

"Vi er jo bange for, at hvis man stopper processen nu, så når vi ikke at få fastlagt, hvor langt prisen kan komme ned," lyder det fra formanden til DR.

Han estimerer, at det alene i Hvide Sande – der har et indbyggertal omkring 3.000 – er 50-60 permanente arbejdspladser, der herefter vil svæve i det uvisse.

"Hele området er jo båret af vindmølleindustrien. Der er jo en stor vindmølleproduktion i baglandet."

Blandt de fem resterende områder, der er udpeget til at indgå i det usikre udbud om 350MW kystnære havvindmøller, er området Vesterhav Syd beliggende ud for den sydlige del af Hvide Sande. Derudover er det driftige fiskerleje også aktiv i kampen for at vinde servicejobs inden for vindsektoren.

Hvide Sande går efter Horns Rev 3 servicesejlads

Vestas advarer: Danmarks førsteplads på vind er i fare

Vindindustriens direktør: Uhørt at droppe kystnære møller

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Siden april har Energistyrelsen modtaget 43 ansøgninger om åben dør-projekter. Selv om to tredjedele er sorteret fra får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs