USA søsætter miljøvenlige krigsskibe

Den amerikanske flåde skal være i stand til at kæmpe i længere tid af gangen på en blanding af gammel madolie og algesuppe. Timingen er dog paradoksal.

Den amerikanske flåde har netop søsat sine første miljøvenlige krigsskibe. Det skete da den første eskadre af USA's såkaldte Great Green Fleet blev udskibet fra San Diego i Californien til Stillehavsregionen, anført af hangarskibet USS John C. Stennis, der bliver drevet af et miks af atomkraft, benzin og biobrændsel lavet på gammel madolie og alger.

Det skriver det amerikanske militærmedie Stars and Stripes.

Den store grønne flåde - et ordspil på præsident Teddy Roosevelts Great White Fleet fra begyndelsen af forrige århundrede - har været undervejs siden 2009, hvor der blev annonceret et mål om, at halvdelen af flådens energiforbrug i 2020 skulle komme fra alternative energikilder.

Formålet er dog ikke at redde verden. I hvert fald ikke ud fra den traditionelle miljø-tankegang om at bruge grøn energi til at imødegå den globale opvarmning og give flåden færre forhøjede vandstande at sejle rundt i. For ideen er undfanget med traditionel militær-tankegang om at skabe den mest slagkraftige styrke med mindst mulig afhængighed af olie fra dubiøse områder i verden.

Ikke bedste interesser for øje

"Great Green Fleet understreger, hvordan flåden og marinekorpset transformerer vores energibrug for at øge vores kampkapacitet, operationelle fleksibilitet og robusthed, så vi kan bevæge os længere ud, blive længere og levere mere ildkraft," siger en talsmand for den amerikanske flåde, Ljt. Chika Onyekanne, ifølge Stars & Stripes, mens USA's flådeminister Ray Mabus allerede i 2012 over for det amerikanske senat udlagde baggrunden.

"Vi ville aldrig købe et fly eller skib fra mange af de lande, der leverer olie til os, da nogle er ustabile og nogle ikke nødvendigvis har vores bedste interesser for øje."

Imidlertid kan timingen her fire år senere synes en anelse paradoksal. Dels fordi USA netop har ophævet sit mangeårige eksportforbud mod hjemmedyrket olie, efter at produktionen af især skiferolie har gjort amerikanerne tættere på selvforsynende end nogensinde, og dels fordi olieprisen aktuelt er den laveste siden begyndelsen af århundret.

Første råolie har forladt USA efter eksportforbud

Olien under 28 dollar per tønde

Biobrændsel til 50 kr. literen

Især det sidste har åbnet for kritik fra republikanske politikere om, at det er hovedløst at satse på biobrændsel, når olien er så billig. Ikke mindst efter at flåden i 2011 købte sin på det tidspunkt største mængde biobrændsel - 1,7 mio. liter - til en gennemsnitspris på 28 kr. literen, eller cirka det firedobbelte af den daværende amerikanske pris for konventionel brændstof. I andre tilfælde blev der betalt næsten 50 kr. literen.

Modstanden mod den delvist biobrændselsdrevne flåde er stadig udbredt, fastslår analytiker ved Center for Strategic and International Studies, Mark Cancian. Også af rent ideologiske årsager, da projektet i lige så høj grad anses som værende et miljøpolitisk symbol.

"De har ikke ændret deres holdning, som er, at dette er for dyrt og unødvendigt," sagde han tirsdag til Reuters.

Konkurrencedygtige priser

Imidlertid er meget andet ændret, konstaterede flådeministeren onsdag. Ikke kun olieprisen. Og selv om der i tidligere tider også var folk, der talte durk imod at skifte drivkraftsmiddel fra sejl til kul, fra kul til olie og fra olie til atomkraft, så vil de også i dette tilfælde blive modbevist af fremtiden, konstaterede han til biobrændselindustriens fagblad, biofuelsdigest.com med henvisning til det seneste indkøb af 291 mio. liter biobrændsel.

"Vi har betalt 2,05 dollar per gallon (3,7 kr./liter) i den største grønne brændselskontrakt, der nogensinde er indgået. Lad mig gentage det. 2,05 dollar per gallon. Selv i disse tider med lave oliepriser er det konkurrencedygtige priser. Og det er 13 gange mindre dyrt end for bare fire år siden," fastslog Ray Mabus.

Søværnet er i øvrigt ikke den eneste gren af de amerikanske styrker, der vender sig mod alternative energikilder af taktiske årsager. I 2012 besluttede USA's forsvarsministerium således at investere syv mia. dollar (48 mia. kr.) i fornybare energikilder, hvor f.eks. selve ministeriet i 2025 har forpligtet sig på et mål om at have installeret 3GW grøn energi for at mindske sin risiko for strømafbrud og cyberangreb i strømforsyningen.

USA's militær i stort grønt opkøb

USA's militær vil køre i elbiler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også