Miljørigtige droner skal hjælpe britisk militær

Airbus er i gang med at udvikle soldrevne droner, der kan flyve uafbrudt i 90 dage, og søger nu at få dem i militærtjeneste.

Droner har ikke altid haft et ubetinget godt ry alle steder. Men i fremtiden kommer det i det mindste ikke til at være miljøbelastningen, de ubemandede fly kan kritiseres for. I hvert fald ikke hvis det står til Airbus.

Den paneuropæiske flyproducent via divisionen Airbus Defence and Space været i gang med at udvikle en serie soldrevne dronefly under navnet Zephyr, siden typen i 2013 blev købt af selskabet Qinetiq. Men nu skal en drastisk udvidelse af dronens evne til at holde sig i luften imponere det britiske militær til at købe teknologien, skriver The Telegraph.

Den seneste version kan ifølge producenten flyve uafbrudt i 90 dage. Hidtid har rekorden - som blev sat af Zephyr i 2010 - været 14 dage og 21 minutter i luften. Derudover er planen at have to droner skiftevis på vagt, hvor de automatisk kan aflægge rapport til hinanden, når der er afløsning en gang hver tredje måned.

Vingefang på 35 meter

Overflyvningerne foregår i mere end 20.000 meters højde og med en hastighed på kun godt 30 km/t. Som nok også antydet af altituden, så er dronen skabt til rekognicering. Med en lasteevne på omkring 10 kilo er det da også begrænset, hvor dødbringende bomber den ville kunne kaste ned over fjenden - om end den selvfølgelig ville være mere effektiv end at kaste en femmer ud fra Eiffeltårnet.

Men allerede nu skulle Airbus være i gang med at udvikle en ny version af Zephyeren med dobbelt så stort lastrum. Det vil også udvide det nuværende vingefang på 24,4 meter til 35 meter.

Det britiske militær har ikke over for The Telegraph ønsket at kommentere på, hvorvidt droneflyene var under opkøb.

USA's militær i stort grønt opkøb

USA's militær vil køre i elbiler

Soldrevet fly er på vej over Stillehavet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter