EU-kommissær: USA-aftale vil fremme grøn, dansk eksport

Den svenske EU-handelskommissær fremhæver den grønne sektor som et af de tre områder, hvor Danmark vil nyde godt af frihandelsaftale med USA.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Igennem flere år har EU og USA forsøgt at lande en omfattende frihandelsaftale. Skulle det lykkes at indgå det såkaldte transatlantiske partnerskab for handel og investeringer (TTIP), så vil det være til stor gavn for Danmarks energieksport, mener EU's handelskommissær, svenskeren Cecilia Malmström. Det siger hun i et interview til Børsen, hvor grøn energi fremhæves sammen med medicinal- og medicoeksporten.

"Frihandel er vigtigt for små lande som Danmark og Sverige. Det er den eneste måde at beholde vores velfærdssystemer og styrke vores åbne markeder. Vi har brug for job, vi har brug for vækst, og vi har brug for investeringer. Væksten i de kommende årtier vil komme uden for Europa. Så vi har brug for at være dér," siger kommissæren.

Energi har længe spillet en større rolle i diskussionen om den frihandelsaftale, der blandt andet skal fjerne tolden på handlen mellem EU og USA. Den har dog primært gået på, at USA med aftalen ville øge sin eksport af skifergas, hvilket ville gøre EU mindre afhængig af gasimport fra Rusland.

Obama vil hjælpe EU ud af afhængighed af energi

Det har imidlertid også vakt andet end udelt begejstring blandt grønne organisationer. Den amerikanske olieindustri presser for øjeblikket endog meget hårdt på for at få ophævet USA's historiske eksportforbud for olie, og en liberaliseret handelsaftale med EU vil medføre øget skiferudvinding i USA for at facilitere en øget eksport til Europa, der for sin sag vil bruge mere sort, amerikansk energi på bekostning af den grønne, lyder kritikken.

Skifermilliardær: USA drukner i olie

DI om lavere klimaambitioner: Danmark når stadig i mål på alle fronter

Eksport af energiteknologi i rekordniveau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også