Skifermilliardær: USA drukner i olie

En af energiverdenens rigeste mænd og hovedpersonen i den amerikanske skiferrevolution, Harold Hamm, advarer nu mod, at USA vil blive oversvømmet af olie, hvis ikke der åbnes op for eksport.
Foto: Kevin Cederstrom/AP/POLFOTO/
Foto: Kevin Cederstrom/AP/POLFOTO/
AF SØREN SPRINGBORG

WASHINGTON D.C.: Historien om Harold Hamm er næsten lige så fantastisk som historien om den skiferrevolution, der de seneste år har vendt op og ned på de globale energimarkeder.

Den 69-årige oliemilliardær er om noget indbegrebet af den amerikanske drøm: Født i en fattig arbejderklassefamilie – som sidste barn i en søskendeflok på 13 - stod det langt fra mejslet i sten, at Harold Hamm skulle blive mangemilliardær og god for over 70 mia. kroner. En formue, der bringer ham ind som nummer 132 blandt verdens rigeste mennesker – på trods af han så sent som i januar i år betalte sin nu ekskone syv mia. kroner i bodeling.

Karrieren begyndte som mekaniker og tankpasser på de benzintanke, der betjente lastbilerne i hans hjemstat Oklahoma – og hans højeste uddannelse er et diplom fra high-school – eller hvad der svarer til en delvis studentereksamen.

Alligevel sidder flere hundrede topchefer, bankfolk og lobbyister som på nåle, da Harold Hamm træder ind i konferencesalen til dette års EIA2015 konference i den amerikanske hovedstad.

For fra den simple baggrund på en støvet benzintank gik Harold Hamm i 60’erne ind i oliebranchen og stiftede olieselskabet Continental Ressources.

De første mange år var selskabet stort set usynligt og kæmpede for overlevelse, men længe før alle andre i den amerikanske oliebranche blev Harold Hamm fascineret af det store område kendt som Bakken. Et område, som olie- og gasselskaberne for blot 15 år siden så som værdiløst med godt nok omfattende, men også helt utilgængelige, ressourcer.

Harold Hamm havde nemlig fattet fidus til den nye, uprøvede hydrauliske fracking boremetode, lige som han så potentiale i horisontale boringer længe før nogen anden.

Troen på teknikken fik Harold Hamm til at sikre sig omfattende borerettigheder i Bakken-området, og resten er bogstaveligtalt historie. Bakken i dag et af verdens allerstørste oliefelter og ville - hvis det var en nation – være den 9. største olieproducerende nation i verden.

Uforståeligt forbud

I dag er Harold Hamm Mr. Shale-oil i USA, og derfor blev der også lyttet intenst, da han talte til dette års store energikonference i Washington.

Hans budskab var da også klart.

De enorme oliemængder, som USA takke være skiferboringerne nu er i besiddelse af, risikerer at bliver solgt til en alt for lav pris eller slet ikke blive udnyttet, fordi et eksportforbud af råolie fra USA – indført i forbindelse med 70’ernes oliekrise – stadig er gældende.

”Her i USA har vi kun haft en mulighed for at reagere på de faldende oliepriser – og det har været at lukke brønde og skære i produktionen. Vi har ingen eksportmuligheder, og vores raffinaderi-kapacitet er alt for lille til at kunne takle de mængder olie, vi i dag producerer takket være de store skiferolie-forekomster. Det er komplet uforståeligt set fra mit bord, hvorfor vi ikke åbner op for eksporten af råolie til vores allierede i bl.a. Japan og Europa, der i dag er alt for afhængige af russiske og mellemøstlig olie,” lød det fra Harold Hamm på konferecen.

Sætter gang i BNP

Selv om flere kritiske røster – også på årets EIA konference – har advaret mod en amerikansk eksport af skiferolie og dets effekt på økonomien, faldt det for døve øre hos Harold Hamm.

”Beregninger har gentagne gang vist, at de økonomiske fordele ved at eksportere, vil opveje den effekt, som en øget eksport vil have på amerikanske benzinpriser og industri. De mest konservative økonomer taler om en gevinst på 1 procent BNP årligt. Hør nu her venner – i dag kæmper vi for at holde vækst på over 2 procent. Her taler vi om en hel procent, vi kan hente nærmest fra dag til dag,” siger Harold Hamm.

Der er dog heller ingen tvivl om, at en lovliggørelse af olieeksport vil gavne Harold Hamms eget selskab, Continental Ressources.

Selskabet har i år beskåret sit borebudget med 40 procent, men har dog indtil videre undgået fyringer.

Men netop arbejdspladser burde ifølge Harold Hamm også være et afgørende argument for at åbne op for eksport af olie fra USA.

”Siden oktober sidste år er der 500.000 ansatte i den amerikanske olie- og gassektor, der har modtaget en fyreseddel. Hvis vi åbner op for olieeksporten, vil beskæftigelseseffekten alene inden for sektoren være på 400.000 job. Derudover kommer så sandsynligvis en række afledte job. Det kan godt være, at jeg bare er en cowboy, men for mig virker regnestykket temmelig ligetil,” lyder det fra Harold Hamm.

Urealistiske effektiviseringer

Et andet regnestykke, der er langt fra lige så enkelt for Harold Hamm at forstå, er derimod den forventning han efter olieprisens fald har mødt til produktivitetsforbedringer. Forventninger, som han møder fra blandt andet banker og aktionærer.

”Det er som om, at det i markedet er blevet legitimt at tale om, at vi i boreselskaberne kan hente produktivitetstiltag på op mod 50 procent. Hør her – vi har det seneste år øget vores produktivitet med 20 procent – og når sandsynligvis op på 25 procent. Men at tale om 50 procent er helt hen i vejret. En produktivitetsforbedring på 50 procent kan kun medføre én ting for os som boreselskab- og det er at vi lukker og slukker.”

EnergiWatch deltager i disse dage i den amerikanske energistyrelses store, årlige konference EIA2015 fra konferencen i Washington.

 

Blå bog: Harold Hamm

1946: Født i Oklahoma, USA. Forældre var arbejderklasse og Harold Hamm blev født som nummer 13 i en søskendeflok på 13

1967: Stiftede Continental Ressources som 21-årig med en uddannelse fra high school efter at have arbejdet som tankpasser. 

1971: Borede sin første oliebrønd

1980'erne: Tæt på konkures efter at have boret 17 tomme brønde i træk

1995: Borede sin første brønd i Bakken-feltet

2003: Køber rettighederne til 300.000 acers i Bakken-området

2007: Sender Continental Ressources på børsen i New York

2012: Blev udpeget af Time Magazine til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Rådgiver for præsidentkandidat Mitt Romney på energiområdet

2015: Indgår skildmisseforlig med sin kone gennem 28 år - Sue Ann. Forliget koster ham i følge Wall Street Journal syv mia. kroner.

Er i følge Forbes god for omkring 70 mia. kroner.

Klider: Forbes, Wall Street Journal, Wikipedia.

 

Dyster udsigt for amerikansk eksport af olie og gas

Danmark får minimal gevinst af lav oliepris

Færre boringer mindsker ikke USA's olieproduktion

Tesla-chef forudser styrtdyk i batteripriser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også