EnergiWatch

Obama vil hjælpe EU ud af afhængighed af energi

"Det vil være godt for EU, og det vil være godt for Amerika," siger Obama.

Foto: Colourbox

USA's præsident, Barack Obama forsikrer efter EU-USA topmødet onsdag om, at USA vil gå i gang med at se på, hvordan USA kan være behjælpelig i forhold til at lette EU's afhængighed af russisk gas.

Han er bevidst om, at økonomiske sanktioner mod Rusland også vil ramme andre økonomier og lande, som er afhængige af russisk gas.

"Nogle EU-lande er mere afhængige af russisk energi end andre. Det tager vi med i vores overvejelser. Energi er åbenlyst et vigtigt fokus for os, når vi taler om yderligere sanktioner," siger den amerikanske præsident.

Selvom både EU og USA har indført sanktioner mod Rusland, blev det diskuteret på topmødet, hvordan man kan presse Ruslands præsident, Vladimir Putin, yderligere - eventuelt med sanktioner, som rammer russisk handel og landets energisektor.

Vil Obama bruge gas-trumf mod Putin?

Den amerikanske præsident siger, at USA er heldig at have energiressourcer, som gør landet mindre sårbart end EU i den aktuelle krise i Ukraine.

"Vi er velsignet med nogle ekstra energiressourcer, som er blevet udviklet til dels som følge af ny teknologi. Vi eksporterer hver dag lige så meget naturgas, som EU bruger hver dag," siger Obama.

Han forklarer, at energien dog bliver distribueret gennem private firmaer, som bestemmer, hvem gassen bliver solgt til. Men der skal på ministerniveau arbejdes på, hvordan man kan accelerere processen med at diversificere energien, så EU kan blive mindre afhængig.

"Det vil være godt for EU, og det vil være godt for Amerika," siger Obama.

Derudover understreger han vigtigheden af, at EU ser på, hvordan medlemslandene kan udvikle deres egne energireserver, selvom USA står klar til at hjælpe.

Obama fik flettet frihandelsaftalen mellem EU og USA (TTIP) ind i drøftelserne om afhængighed.

"Så snart vi har en frihandelsaftale på plads mellem EU og USA, vil det blive meget nemmere at eksportere licenser til flydende naturgas til EU".

"Det er noget som tydeligvis er relevant i den aktuelle geopolitiske situation," siger præsident Barack Obama efter møde med EU-chefer til topmøde i Bruxelles onsdag.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs