CO2-kvoteprisen den højeste siden 2012

Det koster dog fortsat kun en tredjedel af det planlagte at udlede et tons kulstof.
Foto: Alexander F. Yuan, AP
Foto: Alexander F. Yuan, AP

I sidste uge præsenterede EU-Kommissionen en reform af unionens CO2-kvotehandelssystem. Reformen, der bygger oven på sidste års vedtagelse om at trække 900 mio. kvoter ud af auktionen frem mod 2019, skal stramme markedsstabilitetsreserven ved at der overføres estimeret mellem 550-700 ikke tildelte udledningstilladelser til reserven i 2020, mens antallet af udstedte kvoter fra 2021 skal reduceres med 2,1 pct. årligt.

Endemålet er at understøtte ambitionen om at reducere unionens samlede udledning af drivhusgasser med 40 pct. i 2030. Men konkret er formålet at lappe på det kvotehandelssystem, der med et prisfald siden 2008 på 70 pct. for et kvote udledt CO2 ikke har vist sig som nogen videre succes.

Og selv om Kommissionens tiltag hverken er vedtaget eller har nogen umiddelbar effekt, ser det ud til at have haft en umiddelbar virkning. I hvert fald nåede prisen for en CO2-kvote mandag for første gang siden november 2012 over 8 euro. Det skriver blandt andet Businessgreen.

Grækenland spillede ind

Dermed altså ikke sagt, at prisen for at udlede et ton CO2 kom noget nær det niveau på 22-25 euro, som ifølge det europæiske vindagentur EWEA er nødvendigt. Handlen for en december-kvote nåede akkurat at kysse 8,01 euro, før den overnattede på den anden side af eurogrænsen på 7,99. Altså knap 60 kroner. Imidlertid var det dog en noget højere pris end de knap 3 euro, et ton CO2 blev handlet til i 2013.

EWEA revser EU's kvotereform

Kommissionens aktion var dog ikke den eneste årsag til den stigende kvotepris, mener analytikeren fra Bloombergs New Energy Finance, James Cooper. I hvert fald ikke hvis der menes den aktion, der omhandlede kvotehandelssystemet; for gældsaftalen med Grækenland spillede også ind, mener han.

"Usikkerhed omkring Grækenland havde forhindret markedet i at medregne store dele af effekten fra sidste års foranstaltninger for at reducere udbuddet og gøre knapheden mere permanent," sagde han med henvisning til førnævnte udtrækning af kvoter.

"Gældsaftalen har lettet noget af denne bekymring, og visse investeringer vil formentlig nu blive foretaget for at drage fordel af de fremtidige prisstigninger."

Kvoteudspil kritiseres fra begge kanter

EU bliver enige om genoplivning af kvotemarked

Græsk redningsplan skal afgøres på EU-topmøde på søndag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også