EU bliver enige om genoplivning af kvotemarked

Efter en række fejlslagne forsøg på at gøre det dyrere at forurene i EU er Parlamentet blevet enige om en reform af co2-kvotemarkedet  i 2019.
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/
Foto: /ritzau/AP/Martin Meissner/

EU Parlamentet er sent onsdag eftermiddag blevet enige om at fjerne 900 overskydende co2-kvoter fra det europæiske kvotemarked.

Tiltaget kommer for at gøre det dyrere for omkring 11.000 energitunge selskaber i Europa at forurene, og selvom der har hersket bred enighed om nødvendigheden af tiltaget, så har tidspunktet for indfasningen været en knast medlemslandene imellem.

Nu er man blevet enige om at iværksætte tiltaget i 2019.

"Denne reform gør det muligt for Europa at nå sit mål om at reducere co2-udledningen med 40 pct. i 2030," siger Ivo Belet ifølge Alliance News.

Ivo Belet er en del af det centrum/højre-orienterede Det Europæiske Folkeparti, og har har været en af reformens stærkeste støtter.

En række af de mest forurenende lande i EU havde håbet på, at de højere priser først ville ramme i 2021.

Hurtige CO2-kvoter vil hjælpe vindindustrien

Stykprisen på en co2-kvote, der giver ejeren lov til at udlede et ton co2, har længe ligget på omkring syv euro. Det er langt intentionen ved systemets indførelse i 2005, hvor ønsket var, at samme udledning skulle koste omkring 30 euro. Blot få år efter meldte den økonomiske krise sig, og for at forbedre konkurrencevilkår for det europæiske erhvervsliv, besluttede man at tilføre systemet flere kvoter for at presse udbuddet op og efterspørgslen ned.

Det er siden blevet vurderet, at der er et overudbud af kvoter i omegnen af to mia., og nu vil Parlamentet altså udskille 900 mio. i en særlige reservefond. Det betyder, at de ikke er frit tilgængelige på markedet, men de kan genintroduceres, hvis der bliver behov for det.

Finanshuse på hele kontinentet har forsøgt at beregne, hvad tiltagene vil betyde for kvoteprisen, men det er vanskeligt at finde en konsensus. Nogle siger, at prisstigningen vil være beskedne 11 pct., mens andre tror på en lille fordobling af prisen til omkring 15 euro. Atter mener nogle, at prisen kan havne helt oppe på 20 euro.

Messerschmidt: Danmark skal satse på eksport af kulteknologi

Hos energiselskabernes interesseorganisation i Danmark, Dansk Energi, glæder man sig til at de 900 mio. kvoter bliver fjernet. Endnu før afstemningen blev gennemført onsdag, kommenterede Jørgen Skovmose Madsen, EU-chef hos Dansk Energi, tiltaget således:

"Det er godt nyt, fordi en højere pris på CO2-kvoter kan bidrage til at gøre omstillingen af EUs energisystem mere omkostningseffektivt og være en af vejene til at minimere behov for national støtte til vedvarende energi."

EU-Parlamentet udskyder afstemning om handelsaftale

Merkel vil gøre kvotesystem globalt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også