Storbanker: Grønne investeringer går fri af oliedyk

Hverken Goldman Sachs eller Deutsche Bank forventer, at faldet i oliepriserne vil få investeringerne i vedvarende energi til at dykke. Tværtimod er der for investorer et stort potentiale inden for solceller.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power

Sidste år blev et stærkt år for investeringerne i grøn energi. På verdensplan steg investeringer med 16 pct. - fra 268 mia. dollar i 2013 til 310 mia. i 2014.

Og hvis man tror, at det massive dyk i olieprisen vil få det til at vende helt på hovedet, så tager man fejl - investeringsviljen i vedvarende energi og cleantech vil fortsat være stærk i 2015.

Det mener storbankerne Goldman Sachs og Deutsche Bank, skriver Bloomberg New Energy Finance.

"Jeg vil ikke afvise effekten af de faldende olie- og gaspriser i forhold til vedvarende energi. Men de vil have en meget lille effekt på de langsigtede omkostninger for strøm," lyder det fra Stuart Bernstein, chef for Goldman Sachs afdeling for vedvarende energi, der bl.a. henviser til, at blot én pct. af USA's elproduktion kommer fra olie.

Vishal Shah, analytiker inden for vedvarende energi i Deutsche Bank, fortæller videre, at der desuden er en god handel at gøre for aktiespekulanter inden for især firmaer i solcellebranchen.

Aktierne i disse selskaber er nemlig fulgt med oliepriserne ned. Bloombergs index Global Large Solar bestående af 21 selskaber er således faldet med mere end 40 pct. siden juni. Og det er sket, selv om der ikke er nogen sammenhæng mellem olie og solceller, og til trods for at solcelleproducenter i de største markeder som Kina, USA og Japan forventer stærk vækst i år, siger Shah til Bloomberg.

"Ingen af disse markeder vil blive ramt af den billige olie. Olie driver simpelthen ikke solcelle-industrien," siger han og fortæller, at det bl.a. er ønsket om at reducere CO2-udledningen, der understøtter efterspørgslen i solcelleindustrien.

Installationen af solcelleparker forventes at blive på op mod 63,6 GW i år - en stigning på 22 pct. i forhold til 2014 - vurderer Bloomberg New Energy Finance.

Danfoss-selskab styrtbløder på børsen: Fyrer 600 og nedjuster

Den store solcellekrig fortsætter: Kina vil købe norsk solcellegigant

Fejl udsætter udbetaling af solcellepuljer

Plastsolceller skal levere strøm til Afrika

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også