Danfoss-selskab styrtbløder på børsen: Fyrer 600 og nedjuster

SMA Solar er ude med en kraftig nedjustering, hvor man samtidig annoncerer afgangen af "væsentligt flere" end 600 medarbejdere. Aktien dykker næsten 18 pct. på børsen.
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Foto: Maria Tuxen Hedegaard

SMA Solar, som Danfoss ejer 20 pct. af aktierne i, er ude med en stor nedjustering, og det koster arbejdspladser, ligesom selskabet får en voldsom lussing på børsen.

Aktien er faldet 18 pct. d. 2. december kl. 13:39, efter virksomheden - der laver invertere til solcelleanlæg - har sænket sine forventninger til både toplinje og bundlinje i 2014.

Omsætningen nedjusteres fra 850-950 mio. euro til 775-790 mio. euro, og underskuddet i året forventes at blive mere end dobbelt så stort som først ventet.

Nu lyder det, at underskuddet kan hobe sig op i 115 mio. euro mod et tidligere ventet underskud på minus 45 mio. euro.

Det er ellers mindre end en måned siden, at selskabet fastholdt forventningerne til helåret, da man aflagte regnskab for tredje kvartal 2014 - det ottende kvartalsregnskab i træk med underskud.

Forsinkelse i UK

Bestyrelsen peger på, at en accelereret nedgang i den europæiske distributionsforretning og projektforsinkelser i Storbritannien er blandt årsagerne til de lavere forventninger til indeværende år. Derudover er indtægterne påvirket af yderligere engangsomkostninger, skriver SMA Solar i en meddelelse.

Her lyder det fra selskabets CEO, Pierre-Pascal Urbon, at de tidligere forventninger byggede på en antagelse om et stærkt salg i udgangen af året, men de forventninger er langt fra blevet indfriet.

"Desværre har markederne i Europa ikke udviklet sig så godt som ventet. Den britiske regering har, uventet, forlænget deadlinen for tilslutningen af store PV-anlæg (solceller, red.) under den nuværende støtteordning med et år indtil d. 31. marts 2016. Som følge deraf bliver et stort antal projekter forsinket indtil 2015," siger Urbon.

Flere end 600 får sparket

Nedjusteringen får også konsekvenser for selskabets ansatte. Bestyrelsen vil beskære udviklingsbudgettet til omkring 80 mio. euro årligt fra midten af 2015, og SMA Solar planlægger at afskedige "væsentligt flere" end 600 ansatte globalt inden midten af næste år.

Topchefen understreger, at selskabet selv kan finansiere den hårde omstilling - uden eksempelvis at udvande de nuværende aktionærer. SMA Solar har en likviditetsbeholdning på 250 mio. euro ved udgangen af 2014 og en soliditetsgrad på 50 pct.

SMA Solar har hovedkvarter i den tyske by Niestetal, og det er tvivlsomt, om det er nogen trøst nord for den tyske grænse på Als, hvor Danfoss hører til. Danskerne købte i februar 2014 20 pct. af selskabet til 302,4 mio. euro - ca. 2,3 mia. kr. - og skød samtidig sin egen inverterforretning ind i selskabet.

Selskabet har tirsdag d. 2. december kl. 13:39 en markedsværdi på 569,8 mio. euro eller mindre end det dobbelte af, hvad Danfoss betalte for en ejerandel på 20 pct.

Danfoss' topchef, Niels B. Christiansen, har tidligere fortalt til EnergiWatch, i forbindelse med et skidt regnskab for SMA Solar i efteråret, at investeringen i SMA Solar skal måles på den lange bane.

"Det er klart, at på den korte bane er solceller afhængige af de markeder, de opererer på, men på den lange tror vi, at solcelleteknologien bliver succesfuld, det er det bet, vi laver," sagde Christiansen i august til EnergiWatch.

EnergiWatch forsøger at få en kommentar fra Danfoss.

Danfoss' soleventyr med ottende underskud i træk

Danfoss betaler høj pris for vækst

Danfoss byder 8 milliarder for finsk selskab

Danfoss-CEO: Solcelle-satsning skal måles på den lange bane

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs