Nordmænd gør klar til fest for oliemilliarder

Den borgerlige norske regering vil øge forbruget af statens gigantiske oliefond.
Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions
Foto: Hjalmar Otto Fjøsne/Aker Solutions

De norske skatteborgere kan se frem til blandt andet billigere biler, hvis regeringen får sit finanslovsforslag i gennem. Et forslag der præsenteres senere i dag.

I forslaget bliver der i følge flere norske medier lagt op til, at staten vil øge sit forbrug af milliarderne fra Oliefonden. I alt vil regeringen næste år bruge 164 mia. norske kroner fra Oliefonden. Det er 23 mia. kroner mere, end den norske stat har brugt i år.

En del af milliarderne fra Oliefonden skal i følge kilder tæt på den norske regering bruges på at lette afgifterne på biler - her kan der tilsyneladende blive tale om en lettelse på 1,3 mia. norske kroner. Derudover vurderer flere medier, at der kan blive tale om forskellige former for skattelettelser.

Den Norske Oliefond rummer i dag 5500 mia. norske kroner. 

Optimistisk på oliepris

Den norske regering fremlægger sin finanslov her til formiddag. Men allerede i morges var den norske finansminister, Siv Jensen, ude i norske medier og udtale sig optimistisk om den fremtidige oliepris. I følge Siv Jensen tyder futures på, at olieprisen vil stige. Det er dog en analyse, som flere norske analytikere er skeptiske over for.

"Futurepriserne har historisk vist sig at være en dårlig indikator på, hvad olieprisen bliver. Jeg tror ikke, at vi kan forvente et voldsomt prishop, men jeg vil tro, olieprisen kan nå de 100 dollar i løbet af efteråret. Falder den til et niveau omkring 80, begynder det at være kritisk," siger Thina Margrethe Saltvedt, olieanalytiker hos Nordea, til det norske webmedie E24.no.

Norsk oliefond tjente over 60 millarder om måneden 

Norge har fundet olie for 600.000.000.000 kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også