EnergiWatch

Gas-konflikt: Ukraine tilbyder Rusland milliardbeløb

Ukraine vil gerne betale for gassen, men ikke det russerne kræver.

Foto: Pavel Golovkin, AP

Ukraine melder sig klar til at betale Rusland fire milliarder dollar - knap 22 milliarder danske kroner - for gasforsyninger inden slutningen af maj, udtaler viceenergiminister Ihor Didenko ifølge nyhedsbureauet Reuters.

"Fra ukrainsk side har vi klart sagt, at hvis prisen på 268,5 dollar (per 1.000 kubikmeter gas, red.) bliver fastsat, så er Naftogaz (Ukraines gasselskab, red.) klar til at betale cirka fire milliarder dollar inden slutningen af maj," siger Didenko på en pressekonference i Kijev.

Rusland kræver lige nu en betaling på 485 dollar per kubikmeter gas. Ukraine har gentagne gange afvist at betale gigantregningen, da Rusland næsten har fordoblet priserne for gassen til Ukraine, efter at det Moskva-venlige styre i Kijev blev væltet i februar.

Den statslige russiske energigigant Gazprom har truet med at stoppe forsyningerne af naturgas til Ukraine den 3. juni.

Gazproms direktør, Aleksej Miller, siger, at Ukraine må betale forud for sine gasleverancer i juni på grund af landets gæld. Fristen for at betale pengene er netop 3. juni.

Ukraine skylder i dag Gazprom 3,51 milliarder dollar (over 19 milliarder kroner) for tidligere gasleverancer.

Det er Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, der har beordret, at Ukraine fremover skal betale forud for sine gasleverancer.

Ihor Didenko udtaler, at Ukraine planlægger at importere 3,4 milliarder kubikmeter gas fra Rusland i maj.

Mere fra EnergiWatch

Semco får ny finansdirektør

Den maritime ingeniørvirksomhed Semco Maritime skifter ud i direktionen og får ny finansdirektør. Den nuværende CFO Jørgen Devantier Gade går på pension.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs