Dansk Energi i brevkrig med landbruget

Det skal ikke stå uimodsagt, når Landbrug & Fødevarer anklager PSO-afgiften for at koste arbejdspladser. Nu skriver også Dansk Energi til landets borgmestre.
Foto: Dansk Energi
Foto: Dansk Energi

Pennevenner bliver de nok ikke, direktørerne i to af Danmarks mest indflydelsesrige interesseorganisationer. Alligevel er der godt gang i brevskriveriet.

Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, går nu i et brev til samtlige af landets borgmestre til direkte angreb på et brev, som Søren Gade, direktør i Landbrug & Fødevarer (L&F), i sidste uge sendte. Søren Gade sendte også sit brev til samtlige borgmestre, og budskabbet var, at PSO-afgiften koster arbejdspladser.

Et budskab, som Lars Aagaard altså nu går i rette med:

"L&F peger helt korrekt på, at vi aktuelt ser stigende omkostninger til PSO. De nævner ikke, at det skyldes, at elprisen er lav. Den billige strøm har den effekt, at behovet for støtte til vedvarende energi og til de mange decentrale kraftvarmeværker vokser. Når elprisen falder med to øre, stiger PSO’en med ca. en øre. Den almindelige dansker oplever derfor samlet set en lavere elregning end de forudsætninger, som lå til grund for energiaftalen i 2012," skriver Lars Aagaard i sit brev til landets borgmestre.

Søren Gade går til angreb på PSO-afgiften

Uenighed om tal

Søren Gade skrev i sidste uge, at ud af de syv mia. kr., der næste år skal opkræves i PSO, så ender to tredjedele af den regning hos erhvervslivet.

Alene i landbrugs- og fødevareerhvervet rammer det med næsten 700 mio. kr. i år. Ifølge L&F er det omkring 20 pct. af de beskæftigede i private erhverv i Danmark, der bliver hårdt ramt af en stigende PSO.

Det regnestykke kan Lars Aargaard dog ikke genkende.

"Den 18. marts lagde Dansk Energi en omfattende analyse frem af erhvervslivets energiforbrug. Den indikerer, at det er 8,7 pct. af beskæftigelsen i det private erhvervsliv, som sker i energiintensive virksomheder. De øvrige virksomheders konkurrenceevne påvirkes kun i mindre grad af den stigende PSO-betaling. Lettelser af hensyn til konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv bør derfor målrettes de virksomheder, hvor udfordringen er markant fremfor en generel nedsættelse for alle," skriver Lars Aagaard til borgmestrene.

Uenighed om støtte til energitunge virksomheder

Ikke kun i Danmark

Dansk Energi understreger i brevet desuden, at PSO-afgiften ikke er unik for Danmark.

"Langt de fleste af vores europæiske konkurrentlande har indført afgifter, gebyrer eller krav om køb af grønne certifikater, der lægges oven i energiregningen. I Tyskland er omkostningerne for borgerne og almindelige virksomheder fx højere end det danske niveau målt pr. købt kWh," skriver Lars Aagaard.

I brevet advarer Dansk Energi samtidig kraftigt imod, at man genåbner energiforliget fra 2012:

"Det er ikke retvisende, når L&F peger på energiforliget som årsagen til de stigende omkostninger til støtte via PSO. For fakta er, at den støtte, der gives i 2014, går til at finansiere den energipolitik, som blev fastlagt i forlig af den tidligere regering. Det er finansieringen af allerede opsatte vindmøller og af de ofte kommunalt-ejede, decentrale kraftvarmeværker, der kræver tilskud i 2014," står der i brevet.

Løkke afviser garanti på nye vindparker

Konsekvenserne af besparelser inden for energiforliget vil ifølge Dansk Energi bliver omfattende.

"Det vil forudsætte en markant opbremsning i udbygning af vindkraft, meget lavere ambitioner når det gælder energieffektivitet, stop for tilskud til nogle af de dyreste teknologier som biogas og sol, samt evt. bagudrettede ændringer af tilskud bevilliget til allerede opført vind, sol og decentral kraftvarme."

Dansk Energi har sendt sit brev til borgmestrene i dag tirsdag.

Den grønne elafgift er regeringens nye problembarn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også