Greenpeace går ombord på olieplatform i Norge

ExxonMobil-platform i Norge har fået ufrivilligt besøg af miljøaktivister i anledning af 25-året for Exxon Valdes-katastrofen.
West Alpha-platformen | Foto: Greenpeace
West Alpha-platformen | Foto: Greenpeace

To aktivister har klatret op på West Alpha-platformen i Norge, som er ejet af amerikanske ExxonMobil, oplyser Greenpeace i en meddelelse.

"Vi er her for at minde ExxonMobil og resten af verden om, at den forfærdelige ulykke for 25 år siden ikke skal gentage sig," siger aktivist Patrick Jepsen, der befinder sig i en af gummibådene ved olieboreplatformen.

"I stedet for at lære af sin fejltagelse har ExxonMobil kurs mod en ny katastrofe, hvor ødelæggelserne vil være langt større,” tilføjer han i meddelelsen.

West Alpha-platformen er netop nu i gang med at blive klargjort til olieboringer i Karahavet, som er en russisk del af det arktiske hav.

"Det er en risiko-sport at lede efter olie i det sårbare Arktis på et så ugæstfrit og utilgængeligt sted som Karahavet. Hvis der skulle ske en ulykke her, er hjælpen meter end tusind kilometer væk, og det vil være umuligt at rydde op. Se på Exxon Valdes, der er olie i området selv 25 år efter," siger Erlend Tellnes, der er arktisrådgiver i Greenpeace.

14 aktivister protesterer lige nu, tre af dem er danske.

Fem millioner skriver under på protest mod olieboringer

Gik galt i efteråret

Olietankskibet Exxon Vales forulykkede 24. marts 1989 i Alaska. Skibet styrede direkte ind i et rev på grund af et defekt sonarsystem, hvilket resulterede i, at skibet lækkede 42 mio. liter råolie.

"Vi kan ikke risikere et nyt Exxon Valdez i Arktis, og vi kan ikke risikere klimaet", siger Erlend Tellnes.

Greenpeace havnede i en gevaldig knibe sidste år, hvor en aktion i russisk farvand løb løbsk.

Det resulterede i fængsling af en række aktivister, som blev tiltalt for både pirateri og hooliganisme efter en aktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnay i Arktis.

De udenlandske aktivister, heriblandt danskeren Anne Mie Roer Jensen, blev først løsladt efter mange måneder. Sagen resulterede i stor kritik af Greenpeace.

Greenpeace: EU sætter sikkerhed i Arktis på dagsordenen

Dansk Greenpeace-aktion mod Shell

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også