EnergiWatch

Greenpeace går ombord på olieplatform i Norge

ExxonMobil-platform i Norge har fået ufrivilligt besøg af miljøaktivister i anledning af 25-året for Exxon Valdes-katastrofen.

West Alpha-platformen | Foto: Greenpeace

To aktivister har klatret op på West Alpha-platformen i Norge, som er ejet af amerikanske ExxonMobil, oplyser Greenpeace i en meddelelse.

"Vi er her for at minde ExxonMobil og resten af verden om, at den forfærdelige ulykke for 25 år siden ikke skal gentage sig," siger aktivist Patrick Jepsen, der befinder sig i en af gummibådene ved olieboreplatformen.

"I stedet for at lære af sin fejltagelse har ExxonMobil kurs mod en ny katastrofe, hvor ødelæggelserne vil være langt større,” tilføjer han i meddelelsen.

West Alpha-platformen er netop nu i gang med at blive klargjort til olieboringer i Karahavet, som er en russisk del af det arktiske hav.

"Det er en risiko-sport at lede efter olie i det sårbare Arktis på et så ugæstfrit og utilgængeligt sted som Karahavet. Hvis der skulle ske en ulykke her, er hjælpen meter end tusind kilometer væk, og det vil være umuligt at rydde op. Se på Exxon Valdes, der er olie i området selv 25 år efter," siger Erlend Tellnes, der er arktisrådgiver i Greenpeace.

14 aktivister protesterer lige nu, tre af dem er danske.

Fem millioner skriver under på protest mod olieboringer

Gik galt i efteråret

Olietankskibet Exxon Vales forulykkede 24. marts 1989 i Alaska. Skibet styrede direkte ind i et rev på grund af et defekt sonarsystem, hvilket resulterede i, at skibet lækkede 42 mio. liter råolie.

"Vi kan ikke risikere et nyt Exxon Valdez i Arktis, og vi kan ikke risikere klimaet", siger Erlend Tellnes.

Greenpeace havnede i en gevaldig knibe sidste år, hvor en aktion i russisk farvand løb løbsk.

Det resulterede i fængsling af en række aktivister, som blev tiltalt for både pirateri og hooliganisme efter en aktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnay i Arktis.

De udenlandske aktivister, heriblandt danskeren Anne Mie Roer Jensen, blev først løsladt efter mange måneder. Sagen resulterede i stor kritik af Greenpeace.

Greenpeace: EU sætter sikkerhed i Arktis på dagsordenen

Dansk Greenpeace-aktion mod Shell

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs