PensionDanmark køber gasanlæg af arabere

Med en milliardinvestering bevæger PensionDanmark sig nu ind på naturgasområdet.
Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pension Danmark. | Foto: Mik Eskestad
Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pension Danmark. | Foto: Mik Eskestad
AF RITZAU FINANS & SØREN SPRINGBORG

PensionDanmark har købt aktier for 240 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) af naturgasanlægget Noordgastransport (NGT), der leder naturgas fra felter i Nordsøen til forarbejdning i Holland, oplyser pensionsselskabet.

Investeringen er den første af sin art for et dansk pensionsselskab. Investeringen i NGT er en del af PensionDanmarks investeringer i infrastrukturaktiver og supplerer dermed investeringerne i vindmølleparker og biomasseanlæg.

Tyske milliarder lune på dansk vind

"Investeringen vil give en stabil indtjening i en lang årrække, uafhængigt af konjunkturudviklingen," siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen,
Pension Danmark og fortsætter:

"Det er hele formålet med vores investeringer i infrastruktur, som dermed gives vores medlemmer et attraktivt og inflationssikret afkast."

Ejer 40 procent

NGT består af to offshore-platforme, en 470 kilometer gasledning og en forarbejdningsterminal på nordkysten i Holland. Herfra distribueres gassen videre ud i det hollandske gasnet.

Det er en række energiselskaber, der er medejere af anlægget. Driften varetages af det franske energiselskab GDF-Suez, som også er aktionær i NGT.

Uret tikker for Torben Mögers vinddrøm i USA

Pension Danmark har købt de 40 procent af NGT af energiselskabet TAQA fra De Forenede Arabiske Emirater. Det nye ejerskab er blandt andet betinget af en EU-godkendelse.

Nyt område

PensionDanmark har direkte investeringer i infrastrukturaktiver på godt ni milliarder kroner og forventer at investere yderligere ni milliarder kroner i infrastruktur over de næste fire år. Det er først gang, PensionDanmark bevæger sig uden for vind- og biomasseinvesteringer. Bag en stor del af PensionDanmarks investeringer i infrastruktur står Jakob Baruël Poulsen, Rune Bro Roin, Torsten Lodberg Smed og Christian Skakkebæk - også kendt som Guldfireren fra DONG. De fire tidligere Dong-ansatte får 0,5 pct. om året for at forvalte 6 mia. kr. fra PensionDanmark. Det giver 30 mio. kr. til deling.

Pensionskasser vil have flere grønne projekter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også