Tyske miner spøger ved ny dansk vindpark

Tyskerne lagde under 2. verdenskrig 70 søminer ud langs to linjer, der går tværs gennem Danmarks næste store havmøllepark.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

De danske vindambitioner bevæger sig ind i et minefelt.

Folketingspolitikerne har valgt, at landets næste havvindmøllepark skal opføres i et område, hvor tyskerne udlagde miner under 2. verdenskrig.

Horns Rev 3 ud for Blåvands Huk ved Esbjerg skal agere vært for 400 megawatt vindmøller - samme størrelse som Anholt - men politikerne bag energiforliget har valgt et noget delikat område.

RWE trækker stikket til britisk megapark

Energinet.dk fortalte på et møde om det kommende danske havmølleudbud i Frankfurt, at man mener, at nazisterne dumpede 70 styk 25 kg. søminer langs to lige linjer, der går tværs igennem Horns Rev 3-området.

Miner aldrig fundet

Det menes, at en del af minerne eksploderede i den sidste del af verdenskrigen, og der er aldrig fundet miner i området.

Alligevel valgte Energinet.dk i forbindelse med de geologiske undersøgelser af Horns Rev 3 at “scanne” små dele af det 160 kvadratkilometer store område for metalgenstande.

Energikæmpe advarer mod Horns Rev 3-tidsplan

Undersøgelserne fandt fem anomalier - genstande på 31, 58, 95, 120 og 277 kg., som man ikke umiddelbart kan forklare, hvad er. Ifølge Energinet.dk er de dog “generelt” for tunge til at være tyske søminer.

Adspurgt, om der stadig er en risiko for miner i området, trak geofysiker hos Energinet.dk, Stig Berendt Marstal, på skuldrene ved mødet i Frankfurt.

Han fortalte, “at det danske militær aldrig har fundet miner, selvom de har ledt efter dem.”

Dykkere kigger nærmere

Energinet.dk har boret 12 huller i havbunden i området og lavet 28 CPT-undersøgelser (core penetration tests), og det er omkring disse, at man har været på minejagt.

“På grund af bekymringen valgte vi at lave detaljerede undersøgelser omkring alle borehuller og CPTs,” sagde Stig Berendt Marstal.

Bladt sikrer sig kæmpe tysk ordre

Han fortalte til EnergiWatch, at minesøgning ikke var en del af opgaverne forud for opførelsen af Horns Rev 1 og 2 i nærheden (parkerne ligger uden for de to linjer, som nazisterne udlagde miner langs).

Dykkere skal i de kommende uger undersøge, hvad de fem anomalier egentlig er. De befinder sig op til et par meters penge under havoverfladen. Horns Rev 3-området er i forvejen blevet indskrænket på grund af et militært øvelsesareal i nærheden.

Også ved Kriegers Flak (600 megawatt) er der gammel ammunition i farvandet.

Tyske milliarder lune på dansk vind

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også