Havmølleplaner i EU vil koste 916 mia. kr.

Det kræver investorer med dybe lommer at indfri EU-landenes havmølleplaner frem mod 2020.
AF MICHAEL STENVEI, JYLLANDS-POSTEN

Aktuelt har de 28 EU-lande anført af først og fremmest Frankrig, Storbritannien og Tyskland planer om at opføre nye havmølleparker med en samlet effekt på 40.000 megawatt (MW) inden 2020.

Til sammenligning har Dong Energy, som er verdens største havmølleoperatør, gennem årene opført havmølleparker på knap 3.000 MW.

Der er således tale om et tigerspring på havmølleområdet. Og et dyrt et af slagsen.

Ifølge European Wind Energy Association (EWEA) vil springet kræve investeringer på 916 mia. kr. de kommende syv år.

Pengene er der

Men pengene er til stede, fastslår EWEA’s direktør, danske Thomas Becker, med henvisning til nye analyser fra finansmarkedet.

Spørgsmålet er alene, om investorerne tør skyde pengene i havmølleparkerne set i lyset af den seneste tid meldinger fra lande som Storbritannien og Tyskland, hvor der politisk varsles et opgør med den høje støtte til havvind.

"Ved at underminere stabiliteten bag investeringerne sætter regeringer grønne job og det, at Europa er førende i verden på området, på spil," siger Thomas Becker.

Han langer ud efter de europæiske regeringers stigende angreb på støtten til bl.a. vindstrøm.

Det sker i forbindelse med afviklingen af den europæiske havmølle-messe EWEA Offshore 2013, som for øjeblikket løber af stablen i Frankfurt.

Vil politikerne nå 2020-målene for havvind, er vejen frem ikke øget usikkerhed omkring afkastet på investeringerne, lyder meldingen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Sikkerhed for investeringerne

Tværtimod er der brug for at stramme sikkerhedsnettet under investeringerne med nye EU-mål for den grønne omstilling frem mod 2030, siger Thomas Becker.

"Stabile nationale rammevilkår og bindende EU-mål for brug af vedvarende energi i 2030 vil være et grønt lys til investorer og sikre, at industrien fortsætter med at blomstre," siger EWEA-direktøren.

Branche præget af nervøsitet

At der er stor nervøsitet i energibranchen over udsigten til, at politikerne vil skære i den grønne støtte, ses bl.a. ved, at Dong Energy for nylig har adresseret sagen direkte overfor Tysklands kansler Angela Merkel.

Det sker, netop som Dong-toppen har meddelt, at man vil opføre to nye havmølleparker, Gode Wind 1 og 2, i den tyske del af Nordsøen.

De to parker vil få en samlet effekt på 582 MW og ventes at stå færdig i efteråret 2016.

Prisen for de to parker ventes ifølge Dong Energy at løbe op i 16,4 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også